New York: politieman die ongewapende zwarte neerschoot wordt vervolgd

Kimberly Ballinger, de vriendin van Akai Gurley, en haar advocaat na het oordeel van de Grand Jury © REUTERS

Een New Yorkse politieagent wordt aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag van een niet-gewapende zwarte man van 28 jaar in november in Brooklyn, een wijk in New York.

Akai Gurley, de vader van een dochtertje, had op 20 november ’s avonds de trap genomen in een sociale woonblok waar zijn vriendin woonde. De lift deed het namelijk niet. Op de trap kruiste hij twee politieagenten die ‘verticaal patrouilleerden’, dat wil zeggen de slechtverlichte trappen onderzochten op druggebruik en andere vormen van criminaliteit.

Gurley werd neergeschoten door een van de agenten, een Aziatische Amerikaan die nog maar pas in dienst was. Bill Bratton, het hoofd van de New Yorkse politie, had de volgende dag gezegd dat het schot “per ongeluk” was afgevuurd en dat het slachtoffer onschuldig was.

Tot 15 jaar

Een Grand Jury, die uit burgers is samengesteld, moest op basis van het onderzoek beslissen of de agent aangeklaagd werd. De jury besloot dat hij zich zal moeten verantwoorden voor, onder meer, onopzettelijke doodslag, doodslag door onvoorzichtigheid en agressie. De politieagent pleitte tijdens een hoorzitting onschuldig op alle aanklachten. Hij werd op borg vrijgelaten.

Ken Thompson, de procureur van het district Brooklyn, gaf aan dat enkele tientallen personen in de zaak ondervraagd werden. “We denken niet dat de politieagent de bedoeling had om Gurley te doden, maar hij had zijn vinger op de trekker en had zijn pistool in werking gesteld”, zei Thompson.

De politieagent riskeert vijftien jaar cel.

Vorig jaar stelden Grand Jury’s tot twee keer toe agenten buiten vervolging die de dood van een ongewapende zwarte hadden veroorzaakt. Dat had in Ferguson en New York tot massaal protest geleid.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content