De senaat van de staat New York heeft een wetsontwerp over het homohuwelijk met 33 stemmen tegen 29 goedgekeurd. Vier Republikeinse senatoren gaven hun ja-stem. Alle Democraten stemden voor, behalve één.

Emotionele campagne

Aan de stemming ging maandenlang een zeer emotionele campagne vooraf. Veel senatoren hebben lang getwijfeld over hun stem. Sommigen raakten vervreemd van vrienden en familie met een andere mening. Het homohuwelijk is dus mogelijk gemaakt door Republikeinse politici. Tot vlak voor de stemming was de uitkomst hoogst onzeker.

Excuses

Alle aandacht ging naar de Republikeinse senator Mark Grisanti uit Buffalo die tijdens zijn kiescampagne had beloofd om te strijden tegen het homohuwelijk. Hij gaf toe dat hij maandenlang 's nachts wakker had gelegen van zijn keuze. 'Ik bied mijn excuses aan aan mijn kiezers en aan iedereen die zich beledigd voelt. Ik kan dezelfde rechten die ik en mijn vrouw genieten in deze fantastische staat niet ontzeggen aan andere mensen, belastingbetalers, arbeiders of inwoners van mijn district.'

Bittere pil

Voor de Republikeinen is de nieuwe wet een bittere pil om slikken. Ze wilden de wet zelfs niet eens ter stemming brengen. De conservatieve partij laat openlijk weten dat ze tijdens kiescampagnes geen steun meer zullen verlenen aan mandatarissen die voor het homohuwelijk hebben gestemd of gepleit.

30 dagen

New York wordt de zesde Amerikaanse deelstaat, en van die zes veruit de meest belangrijke en dichtst bevolkte. De wet wordt van kracht over 30 dagen. Verwacht wordt dat eind juli Amerikanen van hetzelfde geslacht elkaar massaal het ja-woord zullen geven in New York.

Overwinning

De goedkeuring van het homohuwelijk door de staat New York is ook symbolisch een grote overwinning voor holebi's. New York is in de Verenigde Staten één van de bakermatten van de strijd voor gelijke rechten voor homo's.

Tienduizenden mensen stroomden vannacht toe op Sheridan Square in The West Village om de nieuwe wet te vieren. (EE)

De senaat van de staat New York heeft een wetsontwerp over het homohuwelijk met 33 stemmen tegen 29 goedgekeurd. Vier Republikeinse senatoren gaven hun ja-stem. Alle Democraten stemden voor, behalve één.Emotionele campagne Aan de stemming ging maandenlang een zeer emotionele campagne vooraf. Veel senatoren hebben lang getwijfeld over hun stem. Sommigen raakten vervreemd van vrienden en familie met een andere mening. Het homohuwelijk is dus mogelijk gemaakt door Republikeinse politici. Tot vlak voor de stemming was de uitkomst hoogst onzeker.Excuses Alle aandacht ging naar de Republikeinse senator Mark Grisanti uit Buffalo die tijdens zijn kiescampagne had beloofd om te strijden tegen het homohuwelijk. Hij gaf toe dat hij maandenlang 's nachts wakker had gelegen van zijn keuze. 'Ik bied mijn excuses aan aan mijn kiezers en aan iedereen die zich beledigd voelt. Ik kan dezelfde rechten die ik en mijn vrouw genieten in deze fantastische staat niet ontzeggen aan andere mensen, belastingbetalers, arbeiders of inwoners van mijn district.'Bittere pil Voor de Republikeinen is de nieuwe wet een bittere pil om slikken. Ze wilden de wet zelfs niet eens ter stemming brengen. De conservatieve partij laat openlijk weten dat ze tijdens kiescampagnes geen steun meer zullen verlenen aan mandatarissen die voor het homohuwelijk hebben gestemd of gepleit. 30 dagen New York wordt de zesde Amerikaanse deelstaat, en van die zes veruit de meest belangrijke en dichtst bevolkte. De wet wordt van kracht over 30 dagen. Verwacht wordt dat eind juli Amerikanen van hetzelfde geslacht elkaar massaal het ja-woord zullen geven in New York.Overwinning De goedkeuring van het homohuwelijk door de staat New York is ook symbolisch een grote overwinning voor holebi's. New York is in de Verenigde Staten één van de bakermatten van de strijd voor gelijke rechten voor homo's. Tienduizenden mensen stroomden vannacht toe op Sheridan Square in The West Village om de nieuwe wet te vieren. (EE)