New York herleeft langzaam na doortocht Sandy

© Reuters

New York sluit weer langzaam aan bij het gewone leven na de doortocht van superstorm Sandy. Zo gaat de marathon van New York zondag 4 november gewoon door.

Langzaam komt het leven weer op gang in de miljoenenstad New York na de doortocht van superstorm Sandy.

De afgelopen twee dagen lagen de beurzen op Wall Street stil in verband met de orkaan Sandy. De handel was erg dun omdat nog lang niet alle handelaren naar hun werk konden komen. Maar woensdag kwam de handel terug op gang. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.096,54 punten. De breder samengestelde S&P 500 eindigde zo goed als vlak op 1412,16 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot

2977,23 punten.

Ook de marathon van New York gaat zondag door zoals gepland. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg van New York tijdens een persconferentie aangekondigd. De organisator van de loopwedstrijd, de New York Road Runners, gaat privéfirma’s inschakelen om de agenten te vervangen die normaal instaan voor de omkadering van het evenement, aangezien die agenten momenteel te druk in de weer zijn met de nasleep van de verwoestende

orkaan Sandy.

De scholen blijven wel nog de rest van de week nog dicht. Volgens de Bloomberg was die beslissing nodig om veiligheidsredenen en omdat grote delen van de stad nog steeds zonder stroom of openbaar vervoer zitten.

Obama belooft steun

Intussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek gebracht aan New Jersey, een van de ergst getroffen staten, om er de schade op te meten. Hij beloofde de slachtoffers van de orkaan steun op de lange termijn. “Wij zullen er staan over de lange termijn”, aldus president Obama, geflankeerd door gouverneur Chris Christie “De prioriteit nu is het herstel van de stroomvoorziening. Eens dat zal gebeurd zijn, is er uiteraard de schoonmaak”, aldus president Obama, die voordien het gebied in een helikopter had overvlogen.

Orkaan Sandy heeft in de Verenigde Staten al aan zeker vijftig mensen het leven geëist. Volgens CNN hebben officiële bronnen dit bevestigd. De helft van doden viel in de staat New York. Alleen al in de stad New York stierven 18 mensen, liet burgemeester Michael Bloomberg weten. Sandy eiste daarmee in totaal al aan meer dan 100 mensen het leven, want in Haïti stierven eerder 54 personen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content