New York eert schoonvader van Pieter Bruegel

Pieter Coecke van Aelst © Wikipedia
Jan Braet
Jan Braet Jan Braet is redacteur cultuur bij Knack.

Het Metropolitan Museum of Art in New York richt zijn schijnwerpers op renaissancekunstenaar Pieter Coecke van Aelst.

Pieter Coecke van Aelst (1502-1550), schoonvader en occasioneel werkgever van Pieter Bruegel de Oude, runde een welvarend kunstatelier in de Zuidelijke Nederlanden. In Antwerpen leidde hij creatief talent op in het tekenen en ontwerpen van wandtapijten – zeer gegeerd bij de vorsten in hun kille kastelen. De monumentale tapisserieën bevatten taferelen uit de bijbel en de klassieke mythologie.

Het Metropolitan Museum of Art in New York richt zijn schijnwerpers op Coecke in de monografische tentoonstelling Grand Design. Zo zorgt het grote New Yorkse museum voor een spectaculaire herontdekking van de noordelijke renaissancekunstenaar, een eer die hem in eigen regio nog niet te beurt viel.

Toch is de Vlaamse bijdrage aan de Coecke-revival reëel. Stijn Alsteens, conservator bij het Metropolitan, onderzocht de ontwerptekeningen van Coecke, het enige eigenhandige werk dat we van hem kennen. Alsteens presenteert zijn bevindingen in de somptueuze tentoonstellingscatalogus, uitgegeven door het Mercatorfonds.

Grand Design in het Metropolitan Museum of Art – Tot 11 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content