De schikking komt er nadat de familie van Eric Garner een schadevergoeding van 75 miljoen dollar had geëist van de stad New York en van de politie. "We waren in staat om tot een schikking te komen die in het belang van beide partijen is", zegt Scott Stringer aan NBC News. Stringer is verantwoordelijk voor het fiancieel beheer van New York. Volgens persberichten had de familie eerder een lager bod, van vijf miljoen, afgewezen.

De New Yorkse politie wilde de 43-jarige Eric Garner op 17 juli 2014 arresteren omdat hij in Staten Island illegaal, dat wil zeggen buiten de belastingen om, individuele sigaretten verkocht. Toen Garner, een Afro-Amerikaanse man van 1m90 en 160 kilogram, tegensputterde, werd hij door verschillende agenten overmeesterd. Een van de agenten gebruikte daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsneed, een techniek die nochtans verboden is bij de NYPD. Korte tijd later overleed Garner.

'I can't breathe'

De feiten zorgden voor heel wat opschudding in de VS. Ook al omdat uit videobeelden van de arrestatie bleek dat de man tijdens zijn arrestatie tot elf keer toe had aangegeven dat hij niet kon ademen. Garners woorden "I can't breathe" ("Ik kan niet ademen") groeiden uit tot een nationale slogan tegen politiegeweld. Eerder had een "grand jury" nog geweigerd om de politieagent die de wurggreep uitvoerde te laten vervolgen. Er loopt wel nog een federaal onderzoek naar de verdachte.

(Belga/RR)

De schikking komt er nadat de familie van Eric Garner een schadevergoeding van 75 miljoen dollar had geëist van de stad New York en van de politie. "We waren in staat om tot een schikking te komen die in het belang van beide partijen is", zegt Scott Stringer aan NBC News. Stringer is verantwoordelijk voor het fiancieel beheer van New York. Volgens persberichten had de familie eerder een lager bod, van vijf miljoen, afgewezen. De New Yorkse politie wilde de 43-jarige Eric Garner op 17 juli 2014 arresteren omdat hij in Staten Island illegaal, dat wil zeggen buiten de belastingen om, individuele sigaretten verkocht. Toen Garner, een Afro-Amerikaanse man van 1m90 en 160 kilogram, tegensputterde, werd hij door verschillende agenten overmeesterd. Een van de agenten gebruikte daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsneed, een techniek die nochtans verboden is bij de NYPD. Korte tijd later overleed Garner. De feiten zorgden voor heel wat opschudding in de VS. Ook al omdat uit videobeelden van de arrestatie bleek dat de man tijdens zijn arrestatie tot elf keer toe had aangegeven dat hij niet kon ademen. Garners woorden "I can't breathe" ("Ik kan niet ademen") groeiden uit tot een nationale slogan tegen politiegeweld. Eerder had een "grand jury" nog geweigerd om de politieagent die de wurggreep uitvoerde te laten vervolgen. Er loopt wel nog een federaal onderzoek naar de verdachte.(Belga/RR)