Het discours mondde uit in een opsomming van de Israëlische voorwaarden voor en bezwaren tegen een eventuele Palestijnse staat. Bij zijn aankomst in het Congres kon de rechtse politicus rekenen op een minutenlange staande ovatie van de Amerikaanse parlementsleden.

"pijnlijke compromissen voor de vrede"

Netanyahu zei dat Israël "gul" zal zijn wat de grenzen van Palestina betreft, verwelkomde de Arabische Lente en dat de Joodse staat bereid is tot "pijnlijke compromissen" voor de vrede. Daarna somde de topman van Likoed de bekende Israëlische bezwaren op: Tel Aviv is tegen erkenning van een Palestijnse staat door de VN, tegen een opdeling van de "eeuwige hoofdstad" Jeruzalem, tegen alle overleg met Hamas, tegen een terugkeer naar de grenzen van voor 1967 (zoals vorige week nog geopperd door VS-president Barack Obama) en tegen het recht op terugkeer van de vluchtelingen van de Naqba.

Voorts wil Israël dat de Palestijnen het Israëlische bestaan(srecht) erkennen.

Palestijnse leiding niet opgezet met discours

De Palestijnse leiding in de Westelijke Jordaanoever ziet in Netanyahu geen vredespartner meer. "Hij had de kans om tussen het verleden en de toekomst te beslissen, en heeft voor het eerste gekozen", zo reageerde de Palestijnse toponderhandelaar Sajeb Erekat dinsdag in Ramallah op de toespraak van de Israëlische premier voor het VS-Congres.

Voor Netanayahu, aldus Erekat, zijn nederzettingen belangrijker dan vrede. Volgens de Palestijnen heeft de voorman van het rechtse Likoed met zijn speech eveneens de (vorige week uiteengezette) visie van VS-president Barack Obama voor een vredesoplossing gekelderd. Ook Hamas, dat de Gazastrook controleert, reageerde negatief, al werd Netanyahu door de islamitische beweging nooit als partner in enig vredesoverleg beschouwd. De organisatie riep dinsdag op tot het verscheuren van alle vredesverdragen van de Palestijnen (gemaakt door de door Fatah beheerste Palestijnse Autoriteit) met de Joodse staat. (Belga/INM)

Het discours mondde uit in een opsomming van de Israëlische voorwaarden voor en bezwaren tegen een eventuele Palestijnse staat. Bij zijn aankomst in het Congres kon de rechtse politicus rekenen op een minutenlange staande ovatie van de Amerikaanse parlementsleden. "pijnlijke compromissen voor de vrede" Netanyahu zei dat Israël "gul" zal zijn wat de grenzen van Palestina betreft, verwelkomde de Arabische Lente en dat de Joodse staat bereid is tot "pijnlijke compromissen" voor de vrede. Daarna somde de topman van Likoed de bekende Israëlische bezwaren op: Tel Aviv is tegen erkenning van een Palestijnse staat door de VN, tegen een opdeling van de "eeuwige hoofdstad" Jeruzalem, tegen alle overleg met Hamas, tegen een terugkeer naar de grenzen van voor 1967 (zoals vorige week nog geopperd door VS-president Barack Obama) en tegen het recht op terugkeer van de vluchtelingen van de Naqba. Voorts wil Israël dat de Palestijnen het Israëlische bestaan(srecht) erkennen. Palestijnse leiding niet opgezet met discours De Palestijnse leiding in de Westelijke Jordaanoever ziet in Netanyahu geen vredespartner meer. "Hij had de kans om tussen het verleden en de toekomst te beslissen, en heeft voor het eerste gekozen", zo reageerde de Palestijnse toponderhandelaar Sajeb Erekat dinsdag in Ramallah op de toespraak van de Israëlische premier voor het VS-Congres. Voor Netanayahu, aldus Erekat, zijn nederzettingen belangrijker dan vrede. Volgens de Palestijnen heeft de voorman van het rechtse Likoed met zijn speech eveneens de (vorige week uiteengezette) visie van VS-president Barack Obama voor een vredesoplossing gekelderd. Ook Hamas, dat de Gazastrook controleert, reageerde negatief, al werd Netanyahu door de islamitische beweging nooit als partner in enig vredesoverleg beschouwd. De organisatie riep dinsdag op tot het verscheuren van alle vredesverdragen van de Palestijnen (gemaakt door de door Fatah beheerste Palestijnse Autoriteit) met de Joodse staat. (Belga/INM)