Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Vrees voor Trump in Palestijnse gebieden groeit

De ogen zijn nu gericht op Israël, het land waarvoor president Trump tijdens zijn campagne expliciet zijn steun uitsprak. Palestijns activist Munther Amira ziet de toekomst somber in. 'Palestijnen verliezen de hoop en dat is gevaarlijk. Het is een kwestie van enkele dagen of maanden voor het weer ontploft.' Lees hier de volledige reportage van Wided Bouchrika.

Wided Bouchrika
© Wided Bouchrika
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'VS trekken zich terug uit Trans-Pacific Partnership'

Wanneer Donald Trump vandaag aan zijn eerste echte werkdag begint als president van de Verenigde Staten, zal hij de VS terugtrekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) handelsverdrag. Dat bericht CNN. De Republikeinse president ziet in de handelsverdragen een van de grootste vijanden voor de werkgelegenheid in eigen land en beloofde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen om deze verdragen te heronderhandelen of ze te verlaten. Het lijkt er nu op dat Trump zich aan zijn woord zal houden.

De Verenigde Staten ondertekenden, onder het presidentschap van Obama, in februari 2016 het handelsverdrag met Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Niew-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei.

Dit kan een voorbode zijn voor welke richting Trump zal uitgaan met het TTIP, het handelsverdrag waar de VS met Europa over onderhandelen. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Netanyahu in februari op bezoek bij Trump

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu reist volgende maand af naar Washington, zo kondigden beide landen zondagavond aan. De concrete datum is nog niet bekend.

Eerder op de avond had Netanyahu een telefoongesprek met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Het Witte Huis liet in een mededeling weten dat Trump en Netanyahu het hadden over manieren om de 'speciale relatie' tussen beide landen te versterken. De Amerikaanse president benadrukte ook dat de Israëlisch-Palestijnse vrede 'rechtstreeks' onderhandeld moet worden, en dat Amerika nauw zal samenwerken met Israël om hierin vooruitgang te boeken. Ook werd afgesproken elkaar regelmatig te zullen spreken over een aantal regionale kwesties, zoals de dreiging die uitgaat van Iran. Beide leiders zijn erg kritisch over het nucleair akkoord dat de internationale gemeenschap in 2015 onder Obama met Iran sloot. Daarin beloofde het land zijn nucleaire capaciteit te verminderen in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties.

De gedachtewisselingen over Iran zondag lijken erop te wijzen dat de nieuwe Amerikaanse regering zich harder zal opstellen ten aanzien van Teheran. Trump liet eerder al weten de overeenkomst te zullen heronderhandelen.

Netanyahu's kabinet omschreef het gesprek van zondag als 'zeer warm'. Met Trumps voorganger Barack Obama had Netanyahu zoals bekend een veel stroevere relatie. (Belga)

.
© .
Jan Herregods
door Jan Herregods

'President zal belastingaangifte niet openbaar maken'

In de campagne werden meermaals vragen gesteld over de belastingsaangifte van Donald Trump. Die weigerde -tegen de traditie in- om zijn tax returns openbaar te maken. Op de vraag of hij dat nu wel zou doen, antwoordde zijn adviseur en voormalig campagneleider Kellyanne Conway op ABC dat hij dat niet zou doen.

'Veel Amerikanen willen weten hoe hun eigen aangifte eruit zal zien nu de president het land zal leiden, ze zijn niet geïnteresseerd in de zijne.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Opkomst inauguratie: 'Geen leugens, maar 'alternatieve feiten''

In Meet the Press op NBC vroeg Chuck Todd aan adviseur Kellyanne Conway waarom president Donald Trump aan zijn woordvoerder Sean Spicer opdracht had gegeven om de beweringen over de bezoekersaantallen voor de inauguratie in twijfel te trekken.

Conway wilde, ondanks herhaaldelijk aandringen, niet zeggen dat Spicer gelogen had. Wel had ze het over 'alternative facts'.

Bekijk hieronder de video van NBC:

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Vredevol protest is keurmerk van onze democratie'

Ongeveer twee uur later klonk Trump al genuanceerder over het protest.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump over vrouwenmars: 'Waarom gingen ze niet stemmen?'

Via Twitter liet Donald Trump nog weten wat hij vond van de vele duizenden betogers die op straat kwamen op de eerste dag als president.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump vergelijkt kijkcijfers inauguratie met Obama

Jan Herregods
door Jan Herregods

Taliban tot Trump: 'Treed niet in sporen van Bush en Obama'

De taliban hebben de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump gewaarschuwd "niet in de sporen van George Bush en Barack Obama te treden". De terreurbeweging wil dat Trump het beleid voor Afghanistan herziet.

De islamistische rebellenbeweging zegt in een mededeling dat meer Amerikaanse soldaten zullen sterven onder het gezag van Trump als de VS en hun bondgenoten van de Navo "de agressie voortzetten". Trump heeft al aan de Amerikaanse troepen in Afghanistan laten verstaan dat hij ze steunt. Welk beleid de nieuwe president rond Afghanistan wil voeren, blijft echter nog onduidelijk. Nog ongeveer 10.000 Amerikaanse soldaten bevinden zich in Afghanistan in het kader van de Navo-missie Resolute Support. (belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Valse berichten over inauguratie': NBC factcheck (video)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Paus waarschuwt voor populisme (en wil Trump een kans geven)

"Het gevaarlijkste dat we kunnen doen in tijden van crisis, is zoeken naar een redder die onze identiteit afneemt en rondom ons muren optrekt." Dat heeft paus Franciscus verklaard tijdens een interview met de Spaanse krant El País. De paus liet ook weten de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een kans te geven.

"Natuurlijk veroorzaken crisissen angsten en onzekerheden", aldus Franciscus tijdens het interview, dat werd afgenomen tijdens de eedaflegging van Trump vrijdag. "Voor mij is het typevoorbeeld van populisme in de Europese zin van het woord het jaar 1933 in Duitsland." Na de crisis "zocht Duitsland een leider, iemand die hen een identiteit kon geven, en toen was er een mannetje genaamd Adolf Hitler die zei 'ik kan dat, ik kan dat'", aldus Jorge Bergoglio. "Hitler heeft de macht niet gestolen. Hij werd verkozen door zijn volk en dat volk daarna vernietigd", benadrukt de paus.

De mensen zeggen "laat ons een redder zoeken die ons onze identiteit kan teruggeven, en laat ons ons beschermen met een muur, met prikkeldraad, met eender wat, zodat de anderen onze identiteit niet kunnen afnemen. En dat is zeer erg."

Franciscus benadrukte ook dat hij vindt dat elk land het recht heeft om zijn grenzen te controleren, maar dat niemand de burgers hun recht mag afnemen om met hun buren te praten. De paus wilde zich tijdens het interview niet uitspreken over zijn verwachtingen rond president Donald Trump. "We zullen zien. We zullen zien wat hij doet en zullen daarna een evaluatie maken. Men moet zich blijven focussen op concrete zaken."

Paus Franciscus maakte vrijdag al zijn beste wensen over aan Trump. Hij riep de president op beslissingen te nemen die "geleid worden door de rijke spirituele en ethische waarden" van het Amerikaanse volk, en met extra aandacht voor de armen.

REUTERS
© REUTERS
Jan Herregods
door Jan Herregods

"Oude wereld van de 20ste eeuw is definitief voorbij"

"Met de verkiezing van Donald Trump is de oude wereld van twintigste eeuw definitief voorbij." Dat schrijft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier in een opiniestuk in Bild am Sonntag.

"Welke beleidsvoorstellen in de 21ste eeuw zullen worden doorgedrukt, hoe de wereld van morgen er zal uitzien, is nog niet beslist. Dat staat nog volledig open", aldus de sociaaldemocraat. Volgens Steinmeier moet de wereld zich voorbereiden op onrustige tijden. "Zoals steeds bij wissels aan de macht zijn er onzekerheden, twijfels en vraagtekens over de koers van de nieuwe leiders. Maar in deze tijden van een nieuwe globale wanorde gaat het om meer. Vandaag staat er enorm veel op het spel." De Duitse regering zal dan ook de dialoog aangaan en "aan de nieuwe (Amerikaanse) administratie onze uitgangspunten, waarden en belangen uitleggen".

Jan Herregods
door Jan Herregods

Opkomst inauguratie: 'Door vloerbedekking viel beter op waar geen mensen stonden'

Dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump niet enthousiast is over de "oneerlijke liberale media" in zijn land, is al lang geen geheim meer. Zaterdag is echter gebleken dat ook de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer geen al te hoge pet opheeft van de pers: tijdens zijn eerste persbriefing haalde hij zwaar uit naar wat hij de foute representatie noemde van het aantal aanwezigen op Trumps eedaflegging door de media.

Spicer verwees naar de vergelijking die de media maakten tussen het aantal aanwezigen tijdens de eedaflegging van president Barack Obama in 2009 en die van Trump acht jaar later. Op de foto's die snel verspreid raakten via de sociale media, lijkt het alsof Trump veel minder volk trok, wat Trump eerder al ontkende. "Ik hield een speech en toen ik opkeek, leek het wel alsof er een miljoen of anderhalf miljoen mensen stonden", klonk het.

"Foto's van de ceremonie van de eedaflegging waren via een tweet opzettelijk zo verspreid om het enorme aantal aanwezigen dat zich had verzameld op de National Mall te minimaliseren", zei ook Spicer zaterdag aan de pers. Volgens hem werd er dit jaar voor het eerst een vloerbedekking geplaatst op het gras, waardoor het veel duidelijker opviel waar er geen mensen stonden. Spicer somde op hoeveel mensen er in enkele afgebakende zone pasten (tussen de 220.000 en 250.000 mensen) en stelde dat "al die locaties vol waren wanneer de president de eed aflegde". Daarnaast hebben 420.000 mensen de metro genomen, in tegenstelling tot de de 317.000 die de metro gebruikten voor de laatste eedaflegging van president Obama. "Dit was de grootste opkomst ooit voor een eedaflegging."

"Deze pogingen om het enthousiasme te minimaliseren voor de eedaflegging zijn schaamtelijk en fout", aldus Spicer, die toevoegde dat Trump zaterdag tijdens zijn bezoek aan de CIA-gebouwen van de aanwezigen "een staande ovatie van vijf minuten" kreeg, "als uiting van hun patriottisme en enthousiasme voor zijn presidentschap".

Spicer, die volgens NBC 4 van de 5 minuten van zijn persbriefing gebruikte om de media de les te spellen, verliet de persruimte na zijn betoog zonder te antwoorden op vragen van journalisten. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Theresa May wil belang van Navo én EU benadrukken bij Trump

De Britse eerste minister Theresa May wil bij haar eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump de aandacht vestigen op het belang van de Navo en van de Europese Unie. Dat heeft ze verklaard aan de Britse krant Financial Times.

Trump had vorige week, nog voor hij werd ingezworen als president, in een interview verklaard dat hij de Navo "achterhaald" vindt. Ook de EU kreeg een veeg uit de pan: Trump meent dat er na Groot-Brittannië nog verschillende landen zullen beslissen om uit de Europese Unie te stappen.

Maar Theresa May, die als eerste Europese leider een bezoek zal brengen aan president Trump, maakt nu in een gesprek met Financial Times duidelijk dat ze bij Trump het belang van beide instellingen wil benadrukken. "Ik geloof dat hij het belang en de betekenis van de Navo erkent", zegt ze.

"Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de VS het belang zullen erkennen van de samenwerking die we in Europa hebben om onze collectieve defensie en collectieve veiligheid te verzekeren."

Opvallend is dat May, die nochtans in volle voorbereiding is op de Brexit, ook het belang van de EU wil beklemtonen. "Ik wil dat de EU sterk blijft en ik wil een nauw en strategisch partnerschap met de EU behouden", zo maakt ze duidelijk. "Door de dreigingen waar we nu mee te maken hebben, is het niet het juiste moment om over te gaan tot minder samenwerking."

May beloofde ook "heel rechtuit" te zijn tijdens haar gesprek met Trump. Ze is van plan een "zeer bijzondere relatie" op te bouwen tussen de Britse en de Amerikaanse regering. Op die manier wil ze het pad effenen voor de onderhandelingen over een bilateraal handelsakkoord wanneer de Brexit een feit is.

De Britse eerste minister ontkende in een interview wel dat ze de komende dagen al naar het Witte Huis in Washington zal afzakken. Maar wellicht zal het bezoek wel plaatsvinden in februari.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump dankt media voor "geweldige" beoordeling van zijn speech

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn eerste dag in het Witte Huis teruggeblikt op zijn beëdiging als president. Zaterdagochtend om 7 uur (lokale tijd) stuurde hij, uiteraard via Twitter, zijn eerste reacties de wereld in.

Trump had het over "een fantastische dag en avond in Washington". Hij bedankte ook de conservatie tv-zender Fox News "en zo veel andere media voor hun geweldige beoordeling van mijn speech", zo meldt hij over zijn inauguratietoespraak, die nochtans niet overal op gejuich werd onthaald. Trump benadrukt die "geweldige" reviews evenwel door het woord in hoofdletters te schrijven. (belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump neemt meteen Obamacare in vizier

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn eerste decreet ondertekend, dat de het financiële gewicht van de Affordable Care Act of "Obamacare" moet verlichten. Trump beloofde tijdens zijn campagne Obamacare in te trekken en te vervangen.

Het decreet "stelt dat de departementen en agentschappen het gewicht van Obamacare moeten verlichten tijdens de transitieperiode om de wet in te trekken en te vervangen", aldus de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. Concreet betekent dat dat de betrokken autoriteiten de vrijheid krijgen om "ongewenste financiële lasten" voor de staten, individuen, verzekeraars of medische instellingen te "tot een minimum te beperken".

In het decreet, dat bestaat uit verschillende punten, staat dat het officiële beleid van Trumps administratie is dat ze snel Obamacare wil intrekken, maar het benadrukt ook dat de administratie de wet voorlopig moet handhaven, aldus CNN. De Affordable Care Act uit 2010 moest ervoor zorgen dat alle Amerikanen een ziekteverzekering konden afsluiten.

De wet wordt gezien als een van de grootste verwezenlijkingen van ex-president Barack Obama, maar de Republikeinen zijn tegen Obamacare gekant vanwege de hoge kosten en administratieve last de wet met zich meebrengt.

Met de ondertekening van het decreet op de eerste dag van zijn presidentschap stuurt Trump een sterk signaal: dat zijn topprioriteit in de Oval Office de annulering is van de wetgeving rond de ziekteverzekering die zowat 20 miljoen Amerikanen dekt. Uiteindelijk kan wel enkel het Congres Obamacare officieel intrekken. Aangezien de Republikeinen echter in beide kamers van het Congres de meerderheid hebben, is de kans groot dat dat zal gebeuren.

Trumps beslissing zorgde meteen voor veel kritiek. Op de sociale media werd prompt de hashtag #MakeAmericaSickAgain (maak de VS opnieuw ziek) in het leven geroepen. (Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dansen, min of meer

Donald en Melania Trump zetten hun dans in op het eerste van drie bals. En het is inderdaad op de tonen van My Way. Trump is meer bezig met wuiven naar het publiek dan met dansen. Na enkele minuten wordt het eerste koppel vervoegd door Mike Pence met echtgenote en de kinderen en schoonkinderenTrump.

De bals zijn bedoeld om medewerkers van de campagne te bedanken, en om geld in te zamelen.

Na My Way verdwijnt de groep naar het volgende bal.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gouden gordijnen in the Oval Office

Donald Trump houdt van goud. In zijn appartement in Trump Tower zijn de kranen verguld. In het Witte Huis heeft hij de rode gordijnen van the Oval Office, zijn nieuw kantoor, laten vervangen door goudkleurige gordijnen. Ook de zetel zou nu goudkleurig zijn.

Hij heeft een buste van Winston Churchill terug naar de Oval Office gehaald, maar ook de buste van Martin Luther King blijft aanwezig.

In Trump Tower had de president vooral portretten van zichzelf.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Op komst: My Way

My Way is Donald Trumps favoriete lied en hij zal tijdens het bal op dat nummer dansen.

Zoals veel bij Trump: het is controversieel. Hij had Paul Anka, de tekstschrijver, gevraagd om het te zingen met een aangepaste tekst, maar Anka had andere verplichtingen. Het lied is vooral bekend van Frank Sinatra en diens dochter Nancy Sinatra vindt het maar niets dat Trump haar vader gebruikt. Gedenk de eerste zin, zei ze in een interview: "And now, the end is near".

My Way is een Engelse bewerking van Comme d'Habitude, van Claude François. Het werd met de tekst van Paul Anka in 1969 een hit voor Sinatra.

Het werd een van de meest bekende liederen van Sinatra maar hijzelf was er volgens een andere dochter, Tina, verre van dol op. Het nummer was echter zo succesvol dat hij niet kon nalaten het tijdens concerten te zingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump tekent besluit 'om last van Obamacare te verlichten'

Trump had zelf aankondigd dat hij het rustigaan zou doen tot maandag, maar tussen stoet en bal heeft hij toch al een presidentieel besluit ondertekend. Details zijn er niet, maar het besluit moet de "last van de Affordable Care Act verlichten".

Die Affordable Care Act is hetzelfde als Obamacare, het systeem van ziekteverzekering dat onder Obama tot stand kwam. Wiens last soor het besluit verlicht wordt, is niet duidelijik, en een zegsman van Trump wou ook geen details verstrekken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politierapport: 217 arrestaties

De politie van Washington meldt dat in totaal, bij meerdere incidenten tijdens protestacties en bij vandalisme, 217 mensen gearresteerd werden. Zes agenten werden licht gewond.

De politie zette onder meer traangas en pepperspray in.

Er werden ruiten ingegooid. Een limousine, vuilmanden en een krantenkiosk werden in brand gestoken. Politievoertuigen en agenten werden met flessen en stenen bekogeld.

Sommige manifestanten werden gearresteerd toen ze probeerden een blokkade te doorbreken rond de beveiligde zone waar de optocht voor de president gebeurde.

De manifestanten waren verspreid en er zijn geen betrouwbare schattingen over hun aantal. De meesten protesteerden vreedzaam.

Een politiewoordvoerder zei "de indruk te hebben" dat de vernielingen vooral gebeurd waren door mensen van buiten de hoofdstad, die hun gezicht bedekt hadden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Optocht afgelopen, op naar het bal

Donald Trump, die intussen vergezeld wordt van zijn minister van Defensie James Mattis, ziet de laatste fanfare verdwijnen, en gaat terug het Witte Huis binnen.

Volgende punt op het programma: bals bezoeken, en dansen. Er zijn slechts 3 officiële bals.

Als Trump zin zou hebben om zijn kabinet bijeen te roepen: er zijn al twee ministers geklaard. Volgens CNN had Obama in 2009 op zijn eerste dag zeven ministers die gecomfirmeerd waren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Opkomst in beeld

Er zijn nog geen officiële schattingen voor de opkomst tijdens de eedaflegging maar overzichtsbeelden tonen dat het veel minder was dan in 2009. Dat kan ook bijna niet anders. Obama verpulverde alle records met 1,8 of 1,9 miljoen aanwezigen. Voordien was 400.000 een gemiddelde. De politie hield dit keer voor aanvang rekening met 700.000 tot 900.000 toeschouwers.

De metro van Washington telde iets meer dan een derde van de klanten die in 2009 verplaatst werden.

Nog meer opvallend dan de aantallen: dit publiek was echt geen afspiegeling van het land. Het was met schaarse uitzonderingen wit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kelly geconfirmeerd als minister

En inderdaad, de Senaat heeft snel ook John Kelly (zie 00u05) geconfirmeerd als minister van Binnenlandse Veiligheid. Eerder werd James Mattis bevestigd als minister van Defensie.

De Republikeinen hadden ook graag Mike Pompeo snel willen comfirmeren als CIA-directeur maar over hem hebben de Democraten meer vragen, onder meer naar zijn standpunten over afluisteren.

Volgens Politico heeft Senaatsleider Mitch McConnell de Democraten toegezegd dat er maandag 6 uur over Pompeo gedebatteerd kan worden alvorens er over hem wordt gestemd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Werken en vieren tegelijk

Het is op zich een opmerkelijke situatie (maar gebruikelijk in de VS). Terwijl president Trump en zijn familie van een tribune voor het Witte Huis de optocht van militaire eenheden bekijken, is de Senaat aan het werk. Na de confirmatie van James Mattis verwacht men ook die van John Kelly als minister van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Over deze twee kandidaat-ministers, allebei gewezen generaals, bestond eensgezindheid tussen de partijen.

Over andere kandidaten, zoals minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, bestaat daarentegen grote onenigheid, mogelijk zelfs binnen de Republikeinse partij.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook elders in de VS manifestaties

Terwijl in Washington nog altijd enkele honderden manifestanten op de been zijn, wordt ook elders in het land betoogd tegen Trump. In bijvoorbeeld Oakland, bij San Francisco, zijn enkele duizenden betogers geteld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

James 'Mad Dog' Mattis is geconfirmeerd als minister van Defensie

De eerste minister van Donald Trump is geconfirmeerd in de Senaat. Het gaat om gepensioneerd generaal James Mattis, die omdat hij zo strijdlustig uit de hoek kan komen, en ooit een vechtersbaas was, de bijnaam "Mad Dog" heeft gekregen.

Mattis heeft bij Trump tegen het gebruik van marteltechnieken gepleit, en hij is tegen de toenaderingspogingen met Rusland. Hij kreeg de steun van beide partijen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump trekt in het Witte Huis

De stoet met president en vicepresident zijn bij het Witte Huis aangekomen en gaan te voet binnen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Limousine in brand gestoken

Aan de hoek van 13th Street en K Street is een limousine in brand gestoken.

Dat is niet aan het traject van de optocht of van de president, maar toch behoorlijk centraal.

K Street is de straat die geassocieerd wordt met lobbyisten in de hoofdstad, maar in dit geval wordt tegen Trump geprotesteerd.

Er blijven groepjes manifestanten en anarchisten actief, ondanks de politiemacht.

De brand is intussen geblust.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Geen extra publiciteit voor hotel

De limousine is bijna aan het Witte Huis en de Trumps stappen langs Pennsylvania Avenue niet meer uit. Ze zijn aan het Trump Hotel voorbijgereden. Of dat het gevolg was van schroom om als president reclame te maken voor zijn bedrijf, of omdat Trump geen zin heeft om in één beeld te komen met manifestanten, is onduidelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump stapt even uit

Donald Trump, Melania en zoon Barron stappen even uit en leggen enkele tientallen meters te voet af.

Toeschouwers zijn uren op post. Op de plaatsen waar ze alleen de limousine zien maar dat frustrerend zijn.

Het Trump Hotel komt in zicht. Stappen ze daar, gelet op de manifestanten, nog eens uit?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Een tank in vermomming'

De sterk versterkte limousine waarin de president schoorvoetend over Pennsylvania Avenue rijdt, wordt door de New York Times omschreven als "een tank in vermomming".

Men is op veel voorbereid. In de limousine zit onder meer een voorraad bloed van het type van Trump, blijkbaar.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Anti-Trump-slogans: 'Aan toekomstige generaties: het spijt ons'

The Guardian heeft de leuzen van enkele spandoeken en protestborden opgetekend. Behalve vele keren 'Fuck Trump', wordt ook kwistig met hakenkruisen en Hitler-snorren omgesprongen.

Andere:

-'My pussy is not up for grabs', een verwijzing naar de uitspraak van Trump dat hij vrouwen in het kruis kan grijpen.

-'Poetins marionet, seksueel roofdier, leugenaar'

-'Geen kleedkamerpraat' - ook weer een verwijzing naar het pussy-schandaal. Trump deed het af als 'kleedkamerpraat'.

-'Feiten doen ertoe'

-'De keizer heeft geen kleren'

-'Stop met tweeten, je brengt me in verlegenheid', met een afbeelding van het Vrijheidsbeeld dat handen voor de ogen houdt.

-'Aan toekomstige generaties: het spijt ons'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Toch manifestanten aan de optocht

In de binnenstad van Washington zijn de anti-Trump-groepen in de meerderheid, maar ook aan het traject van de optocht zijn er toch manifestanten opgedaagd, onder meer aan het nieuwe hotel van Trump. Aan de kant van het hotel staan Trump-supporters, aan de overkant zijn er anti-Trump-spandoeken. De manifestanten staan naast een groep 'Bikers for Trump'. De voorzitter van die groep motards heeft beloofd "een vleesmuur" te vormen rond de betogers.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump gaat op weg van het Capitool naar het Witte Huis

De Trumps vertrekken voor de 3 kilometer van het Capitool naar het Witte Huis, langs het traject van de optocht. Traditioneel stapt een president enkele keren uit om de toeschouwers te groeten. Trump kan ook uitstappen aan zijn eigen hotel en dat in beeld krijgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nigel Farage gaat voor Fox News werken

De voormalige leider van de Eurofobe Britse partij UKIP Nigel Farage, een van de stuwende krachten achter de brexit, gaat aan het werk bij de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News. Dat heeft Fox zelf meegedeeld.

Hij wordt "politiek analist".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Na Trumps heftige toespraak volgde een gezapige lunch

Nogal wat commentatoren zien een tegenspraak tussen de heftige Trump van de toespraak en de gezapige Trump die nu grapjes uitwisselt met de elite die hij net heeft uitgekafferd.

Welke Trump wordt president? De dealmaker van de lunch of de boze populist uit de campagne?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Publiek steekt middelvinger op naar vertrekkende Obama

Er zijn op dit ogenblik op zijn minst 2 Washingtons. Het Washington waar zo dadelijk de parade begint, en waar bezoekers, doorgaans Trump-aanhangers, 80 minuten in de rij gestaan hebben om door het veiligheidscordon te komen.

En er zijn mensen buiten dat cordon die protesteren. Of die protesten enige omvang krijgen, is moeilijk uit te maken. De ordemacht (28.000 mensen) is overweldigend en treedt snel op.

Aan het paradetraject waren er volgens CNN nogal wat opgestoken middelvingers te zien toen Air Force One met de Obama's overvloog.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump vraagt nu applaus voor Hillary Clinton

Het is een saga aan het worden op deze dag van ceremonies. Tijdens zijn toespraak liet Trump geen woord vallen over zijn grote tegenstander tijdens de verkiezingen, Hillary Clinton. Na die speech kon er geen handdruk vanaf. Bij het begin van de lunch in het Capitool was er een kille handdruk, maar na de lunch vraagt The Donald Hillary om op te staan en een applaus in ontvangst te nemen. Met Hillary Clinton in de rol van de vrouw die elders wilde zijn. Maar ze staat recht en neemt het applaus in ontvangst.

"Ik heb veel respect voor die mensen", zegt Trump, doelend op de Clintons.

Duizendtal betogers tegen Trump in Brussel

Ook in Brussel zijn er vrijdag mensen op straat gekomen tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de politie hebben een duizendtal mensen gereageerd op de oproep van de organisaties Climat et Justice sociale en de vrouwenbeweging Lights4Rights! .

"From Brussels to the world, our voices will be heard", riepen de manifestanten op het plein voor de Muntschouwburg. Ze brandden ook kaarsjes en zongen samen "Image" van John Lennon. De organisaties achter de betoging riepen hiertoe op omdat de visie van Donald Trump totaal haaks staat op die van hen.

Ook in de rest van Europa kwamen betogers op straat om hun ongenoegen over de nieuwe Amerikaanse president te uiten. Maar dat lokte al bij al niet zoveel volk. In Berlijn kwamen een kleine 300 mensen op straat voor de gebouwen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) en trokken van daaruit naar de Amerikaanse ambassade in de Duitse hoofdstad.

In Londen, Manchester, Birmingham en Edinburg organiseren burgerrechtenbewegingen later op de avond nog manifestaties. In het Tsjechische Praag werd de betoging geannuleerd bij een gebrek aan deelnemers.

Reuters
© Reuters

'Meer dan 90 arrestaties in marge van inauguratie Donald Trump'

Vrijdag is het in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC tot rellen gekomen tussen anti-Trump-betogers en de ordediensten. Zeker 90 mensen werden daarbij gearresteerd, weet CNN. De relschoppers probeerden een blokkade aan het parcours van de parade van Trump te doorbreken en bekogelden de politieagenten. Die reageerden met traangas.

Ook in New York, aan de Trump Tower, kwam het vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) tot confrontaties tussen betogers die Fifth Avenue wilden blokkeren en agenten. Zaterdag vindt er in Washington DC een grote protestmars van de vrouwenbeweging plaats.

Reuters
© Reuters

Twitterprofielen overgedragen

Ondertussen heeft zowel Trump als vicepresident Mike Pence al getwitterd via het account van POTUS en Vice President. Ook het Twitterprofiel van de First Lady is ondertussen overgedragen aan Melania Trump. Zij heeft nog niets getweet.

Barack Obama neemt afscheid

Terwijl Donald Trump zijn eerste handtekeningen plaatste als president van de Verenigde Staten en een nationale dag van het patriottisme uitriep, gaf zijn voorganger Barack Obama een afscheidsspeech op de luchtmachtbasis Andrews.

Op de militaire luchtmachtbasis Andrews, ten zuidwesten van de hoofdstad Washington DC, sprak de, sinds enkele uren voormalige president, de aanwezigen kort toe. Obama gaf toe dat hij en zijn vrouw Michelle hun afscheid van het Witte Huis hadden "uitgemolken". Op een iets meer serieuzere toon zei Obama dat president zijn van de VS "het voorrecht van zijn leven was". Hij nam afscheid met de woorden "Yes, we did!".

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu toch een hand voor Hillary

Eerder (zie 18u25) 'vergat' Donald Trump de handen van de Clintons te schudden. Tijdens de lunch komt de handdruk er toch, zij het dat de hartelijkheid in het vriesvak gestopt is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

George W. worstelt met de regen

Tijdens de eerste toespraak van president Trump worstelde zijn voorganger George W. Bush met een regenjasje.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama: dit is geen punt maar een komma

De Obama's zijn nu officieel met vakantie, maar vooraleer naar Californië te vertrekken en te gaan golfen, heeft de ex-president nog een toespraakje gehouden op Andrews Air Force Base.

"Dit is geen punt, maar een komma in de geschiedenis van het land", zei hij onder meer, "Ik zal altijd bij jullie zijn". En ook: dat hij en Michelle het afscheid een beetje aan het melken zijn.

De Obama's zijn intussen bezig aan hun laatste reis met Air Force One.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht van de toespraak: 'Vanaf vandaag zal het alleen maar America First zijn'

Lees hier uitgebreide fragmenten uit de korte, ongewoon forse toespraak van de nieuwe president.

REUTERS
© REUTERS

Vrouwenmars tegen Trump doet Brusselse Muntplein vol lopen

De Vrouwenmars Lights for Rights heeft het Brusselse Muntplein vrijdagavond, tijdens de inauguratie van Donald Trump als Amerikaans president, goed doen vollopen. De organisatie spreekt van 2.000 personen, de politie heeft het over een goede 1.000 actievoerders.

Het protest richt zich hoofdzakelijk tegen Trump en zijn vele seksistische uitspraken en gedragingen. De organisatoren vroegen alle aanwezigen een kaars me te nemen, maar het waren vooral de vele pamfletten en spandoeken die opvielen. Daarop waren uitspraken te zien als "Peace not wall", "Nasty women unite" of beelden van Donald Trump die het Vrijheidsbeeld bij het kruis grijpt.

"Het is onwezenlijk dat een misogyne en seksistische man verkozen wordt tot president van Amerika. Dit gedrag mag niet de norm worden" vertelt organisatrice Emma Woodford. "Helaas is het als vrouw normaal dat we nog moeten opkomen voor onze rechten. We zijn daarvoor hier, maar eigenlijk willen we hier niet zijn om die reden."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump verlaat het podium

De toespraak van Trump was onvervalst nationalistisch, en was helemaal in de stijl van Stephen Bannon, zijn ideoloog en tot voor kort baas van de rechtse nieuwssite Breitbart.

Na het volkslied verlaat de nieuwe president het podium.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De Clintons krijgen geen hand

Trump schudt handjes na zijn toespraak maar niet die van de Clintons...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Korte toespraak

Het was een korte toespraak, zelfs korter dan aangekondigd.

"Als Amerika verenigd is, is dit land ontstuitbaar".

We willen onze levensstijl niet opleggen aan het buitenland, zegt Trump.

En ook: in dit Amerika is er geen plaats voor vooroordelen:

"Of we nu zwart of bruin of wit zijn, we bloeden allen hetzelfde rode bloed van patriotten".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'America First'

"Van vandaag zal het alleen America First zijn. Elke beslissing heeft als doel Amerikaanse arbeiders en families te beschermen".

"Bescherming zal leiden naar grotere welvaart en sterkte".

"We zullen onze welvaart terugbrengen. En we zullen onze dromen terugbrengen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Dit is jullie moment'

Dit lijkt echt veel op een campagnetoespraak.

'We dragen de macht vandaag niet alleen over van de ene partij naar de andere, we dragen de macht over van Washington naar jullie, het volk. Dit is jullie moment".

Hij heeft het over de harteloze patroons die zonder verpinken banen naar het buitenland versassen. Nu wordt het 'America First'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'De vergeten mensen van dit land zullen niet langer vergeten zijn'

Trump bedankt zijn voorgangers en met name president Obama, en schakelt dan over op zijn populistische boodschap.

Een kleine groep heeft in Washington de beloningen gemonopoliseerd "terwijl het volk de verliezen gedragen heeft". Maar met Trump "zullen de vergeten mannen en vrouwen van dit land niet langer vergeten zijn".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: belofte van dit land herstellen voor iedereen

In de regen begint Donald Trump zijn toespraak. Hij richt zich ook tot de "mensen van de wereld".

"Wij de burgers van Amerika zijn nu verenigd in een grote nationale inspanning om ons land opnieuw op te bouw en zijn belofte voor al onze mensen te herstellen."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Truimp legt de eed af

Omringd door zijn familie legt Donald Trump de eed af bij John Roberts, voorzitter van het Hooggerechtshof. Rechttoe rechtaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vicepresident Mike Pence legt de eed af

Vicepresident Mike Pence legt de eed af bij Clarence Thomas, rechter bij het Hooggerechtshof. Zo te zien maakt Pence ook gebruik van twee bijbels.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Veel minder gebruik van openbaar vervoer in Washington

Het is altijd gevaarlijk om mensenmenigtes in te schatten, maar de maatschappij voor openbaar vervoer in Washington geeft aan dat er veel minder gebruik gemaakt is van de metro dan 4 of 8 jaar geleden. 193.000 ritten nu tegen ruim 500.000 bij de eedaflegging in 2009 en 317.000 in 2013.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vol podium, veel wit volk

Gezichten tonen duidelijk gemengde gevoelens bij degenen die op het podium komen.

Nancy Pelosi, leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, doet pogingen om te lachen, maar slaagt daar niet helemaal in.

Het podium geeft uit op een grotendeels witte mensenzee.

Het regende vanmorgen in Washington maar nu is het droog.

'Grootste demonstratie voor vrouwengelijkheid in de geschiedenis'

Morgen zullen duizenden vrouwen optrekken naar Washington in wat de grootste demonstratie voor vrouwengelijkheid in de geschiedenis moet worden. Ook in zestig andere landen doen vrouwen mee. Volgens de ene tegen Trump, volgens de andere net niet.

Lees: Waarom duizenden vrouwen dit weekend de straat optrekken

Women's March on Washington
© Women's March on Washington

Politie en betogers raken slaags in straten van Washington DC

Dat niet iedereen opgezet is met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten, is een understatement. Daarom zijn er donderdag in de Amerikaanse hoofdstad naast voorstanders ook heel wat tegenstanders van de Republikein aanwezig. Net voor het begin van de eedaflegging van Trump op Capitol Hill zijn betogers, velen helemaal in het zwart gekleed, slaags geraakt met de ordediensten. Dat schrijft BBC.

Op beelden is te zien hoe de betogers met stenen en voorwerpen gooien naar de massaal opgetrommelde politie. Daarbij zijn verschillende ramen gesneuveld. Over gewonden is er nog niets gekend. Met niet mis te verstane boodschappen maken de betogers duidelijk wat ze van de nieuwe president vinden: "Fuck Donald Trump" en "Who's streets? Our streets!" zijn enkele van de gebruikte leuzen.

Ook Hillary Clinton en Bernie Sanders aanwezig

Iets minder dan een half uur voor het begin van de eedaflegging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en Mike Pence als zijn vicepresident zijn Hillary Clinton en haar man Bill aangekomen op Capitol Hill, waar de ceremonie plaatsvindt. Clinton nam het tijdens de presidentsverkiezingen in november vorig jaar nog op tegen Trump maar moest, tot de verbazing van velen, het onderspit delven.

Ook Bernie Sanders, de tegenstander van Clinton tijdens de Democratische voorverkiezingen, is aanwezig in Washington. Sanders riep via Twitter eerder op de dag al op om het hoofd niet te laten hangen. "Vandaag zal een zware dag worden", tweette de Democratische senator, die oproep tot verzet. "We moeten terugvechten. We kunnen nu niet opgeven." In een andere tweet bedankt hij ook de hele familie van Barack Obama voor hun "buitengewone waardigheid, sierlijkheid en fatsoen de afgelopen acht

Zestienjarige zal Amerikaans volkslied zingen

Tijdens de inauguratieceremonie van Donald Trump zal de 16-jarige zangeres Jackie Evancho het Amerikaanse volkslied zingen. Veel artiesten lieten in de aanloop naar deze dag weten dat ze niet voor Donald Trump wilden optreden. Voor de zangeres gaat het enkel om de eer, zegt ze. "Ik besloot om dit te doen, omdat het een eer is om voor mijn land op te treden en haar te vertegenwoordigen", zei Evancho aan de Britse zender Sky News. "Het draait voor mij helemaal rond politiek."

Evancho werd in 2010 bekend in de Verenigde Staten door haar deelname aan de talentenjacht "America's got Talent", waar ze als tweede eindigde. Barack Obama kon in 2013, bij de eedaflegging voor zijn tweede ambtstermijn, rekenen op Beyoncé om The Star-Spangled Banner" te zingen op het Capitool.

Koffie bij Barack Obama

Barack en Michelle Obama hebben hun opvolgers Donald en Melania Trump ontvangen in het Witte Huis. Traditiegetrouw ontvangt de zittende president zijn opvolger in de ambtswoning in Washington DC.

In het Witte Huis werden Donald Trump en Melania getrakteerd op thee of koffie.

Na deze ceremoniële ontmoeting zullen beide koppels samen naar Capitol Hill gaan. Daar zullen Donald Trump en Mike Pence ingezworen worden als president en vicepresident van de Verenigde Staten.

Barack Obama heeft in de Oval Office een brief achtergelaten voor zijn opvolger.

Trump is er klaar voor

Donald Trump liet via de microblogsite Twitter weten dat hij klaar is voor zijn eedaflegging als 45ste president van de Verenigde Staten. "Vandaag is het grote begin! Ik zie jullie om 11 uur voor mijn eedaflegging. DE BEWEGING ZET ZICH VERDER - HET WERK BEGINT!", tweette de opvolger van Barack Obama.

Greenpeace ontrolt spandoek #BridgesNotWalls in Brussel

Op initiatief van Greenpeace België verzamelden vrijdagmiddag op de brug Vlaanderenpoort in Brussel een 70-tal personen om een boodschap van vrede en hoop uit te dragen in aanloop naar de eedaflegging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.

Er werd een groepsfoto gemaakt bij een spandoek met de boodschap BridgesNotWalls. De foto wordt op sociale media verspreid.

Onder de deelnemers een vijftiental vertegenwoordigers van het jeugdhuis van Molenbeek, afgevaardigden van de vrouwenvoetbalploeg RWDM, de Molenbeekse schepenen Sarah Turine, Karim Majoros en Ann Gilles-Goris en politici van Ecolo/Groen zoals Jean-Marc Nollet, Wouter De Vriendt en Stefaan Van Hecke.

De campagne werd gelanceerd op initiatief van het Amerikaanse kantoor van Greenpeace.

De plaats, de grens tussen Sint-Jans-Molenbeek en Brussel aan het Kanaal, is ingegeven door de omschrijving van Brussel door Trump als "hellegat" na de aanslagen van 22 maart.