"Ik weet", zo zei Benjamin Netanyahu, "dat mijn commentaren van vorige week sommige Israëlische burgers en sommige leden van de Israëlisch Arabische gemeenschap beledigd hebben. Dat was nooit mijn bedoeling, en ik verontschuldig mij daarvoor".

De Israëlische premier verwees naar een post op zijn Facebookpagina op de dag van de verkiezingen. "Rechts bewind in gevaar", schreef hij daar, omdat Arabieren "in drommen met de bus naar de stembureaus worden gebracht" door linkse organisaties.

Die uitspraak zorgde in binnen- en buitenland, en met name bij de Amerikaanse president Obama, voor kritiek. Het Witte Huis noemde zich "erg bezorgd" over deze "tweedracht zaaiende retoriek. We kunnen niet doen alsof deze uitspraken niet zijn gebeurd".

'Niet aanvaard'

Netanyahu, die de verontschuldiging uitsprak tijdens een bezoek van hem gunstig gezinde Arabisch Israëlische leiders aan zijn ambtswoning, zei dat hij de premier van alle burgers van Israël wilde zijn, "zonder vooroordeel gebaseerd op religie, etniciteit of geslacht. Ik beschouw iedere burger als een partner om een veiliger, meer welvarend Israël op te bouwen, een natie die de behoeften en belangen van al zijn burgers dient".

Ayman Odeh, leider van de gemeenschappelijke Arabische lijst, die bij de verkiezingen 13 zetels won (geen van die 13 was bij Netanyahu uitgenodigd), wees de excuses van de hand. "We accepteren ze niet", zei hij. "Ik wil eerst daden zien. Hoe gaat hij zijn verontschuldiging duidelijk maken? Gaat hij inzetten op grotere rechtsgelijkheid?"

Arabieren maken ongeveer 20 procent van de bevolking uit van Israël.

Terwijl Natanyahu probeerde plooien glad te strijken, kondigde president Reuven Rivlin aan dat Netanyahu met een nieuwe formatie-opdracht wordt belast. Hij heeft de steun van 67 van 120 Knessetleden verworven.

(RR)

"Ik weet", zo zei Benjamin Netanyahu, "dat mijn commentaren van vorige week sommige Israëlische burgers en sommige leden van de Israëlisch Arabische gemeenschap beledigd hebben. Dat was nooit mijn bedoeling, en ik verontschuldig mij daarvoor".De Israëlische premier verwees naar een post op zijn Facebookpagina op de dag van de verkiezingen. "Rechts bewind in gevaar", schreef hij daar, omdat Arabieren "in drommen met de bus naar de stembureaus worden gebracht" door linkse organisaties.Die uitspraak zorgde in binnen- en buitenland, en met name bij de Amerikaanse president Obama, voor kritiek. Het Witte Huis noemde zich "erg bezorgd" over deze "tweedracht zaaiende retoriek. We kunnen niet doen alsof deze uitspraken niet zijn gebeurd".Netanyahu, die de verontschuldiging uitsprak tijdens een bezoek van hem gunstig gezinde Arabisch Israëlische leiders aan zijn ambtswoning, zei dat hij de premier van alle burgers van Israël wilde zijn, "zonder vooroordeel gebaseerd op religie, etniciteit of geslacht. Ik beschouw iedere burger als een partner om een veiliger, meer welvarend Israël op te bouwen, een natie die de behoeften en belangen van al zijn burgers dient".Ayman Odeh, leider van de gemeenschappelijke Arabische lijst, die bij de verkiezingen 13 zetels won (geen van die 13 was bij Netanyahu uitgenodigd), wees de excuses van de hand. "We accepteren ze niet", zei hij. "Ik wil eerst daden zien. Hoe gaat hij zijn verontschuldiging duidelijk maken? Gaat hij inzetten op grotere rechtsgelijkheid?"Arabieren maken ongeveer 20 procent van de bevolking uit van Israël. Terwijl Natanyahu probeerde plooien glad te strijken, kondigde president Reuven Rivlin aan dat Netanyahu met een nieuwe formatie-opdracht wordt belast. Hij heeft de steun van 67 van 120 Knessetleden verworven. (RR)