AFP
© AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres de grote woorden over een nucleair Iran niet geschuwd.

'Iran is een bedreiging voor de hele wereld,' zei de voorman van Likoed. Het akkoord waarover nog onderhandeld wordt tussen Iran enerzijds en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland anderzijds, 'effent het pad voor Iran naar de nucleaire bom', luidde het verder.

Vijand

Hij waarschuwde ook dat het Iraanse regime 'even radicaal als altijd' is. 'De ideologie is diep geworteld in de militante islam. Het zal altijd een vijand van de Verenigde Staten zijn.'

AFP
© AFP

De Iraanse steun voor de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat verandert daar volgens Netanyahu niets aan: 'Deze vijand van jullie vijand is ook jullie vijand.'

Omstreden

Voor Netanyahu was het al de derde keer dat hij een enthousiast Congres mocht toespreken. Zijn uitspraken werden zoals gebruikelijk op staande ovaties onthaald door de aanwezige Congresleden.

Nochtans gold de uitnodiging aan 'Bibi' om het Congres toe te spreken - 14 dagen voor de verkiezingen in Israël - als erg controversieel. Netanyahu werd uitgenodigd door de Republikeinse partij, buiten president Barack Obama om.

Het Witte Huis reageerde geërgerd en waarschuwde voor een herleiding van de Amerikaans-Israëlische relaties tot een partijpolitieke zaak. Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice noemde het bezoek van de Israëlische premier zelfs 'destructief'. Obama zei dat hij de speech zelfs niet op tv zou bekijken.

Netanyahu erkende dat zijn toespraak omstreden was en benadrukte dat hij niet wilde tussenkomen in de Amerikaanse binnenlandse politiek. Hij verklaarde dat de relaties tussen beide landen 'altijd boven de politiek moeten staan':

Overleg

De gesprekken over het kernprogramma van Iran moeten eind deze maand een uitkomst opleveren.

Een dag voor Netanyahu zijn speech hield, verdedigde Rice nog de nucleaire onderhandelingen met Iran tegen de kritiek van Israël. 'Sterke diplomatie ondersteund door druk kan Teheran beletten een kernwapen te ontwikkelen', zei ze aan de pro-Israëlische lobbygroep Aipac in Washington. 'Iran staat verder af van een kernwapen dan een jaar geleden'. Het zou daarom een vergissing zijn mocht het Congres onder druk van Israël middenin de onderhandelingen nieuwe sancties uitvaardigen.

De Amerikaanse regering heeft begrip voor de bezorgdheid van Israël, zei Rice. Ze beloofde dat een akkoord met Iran geen nadeel zal vormen voor Israël. (KVDA)

AFP
© AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres de grote woorden over een nucleair Iran niet geschuwd.'Iran is een bedreiging voor de hele wereld,' zei de voorman van Likoed. Het akkoord waarover nog onderhandeld wordt tussen Iran enerzijds en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland anderzijds, 'effent het pad voor Iran naar de nucleaire bom', luidde het verder.Hij waarschuwde ook dat het Iraanse regime 'even radicaal als altijd' is. 'De ideologie is diep geworteld in de militante islam. Het zal altijd een vijand van de Verenigde Staten zijn.' De Iraanse steun voor de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat verandert daar volgens Netanyahu niets aan: 'Deze vijand van jullie vijand is ook jullie vijand.'Voor Netanyahu was het al de derde keer dat hij een enthousiast Congres mocht toespreken. Zijn uitspraken werden zoals gebruikelijk op staande ovaties onthaald door de aanwezige Congresleden. Nochtans gold de uitnodiging aan 'Bibi' om het Congres toe te spreken - 14 dagen voor de verkiezingen in Israël - als erg controversieel. Netanyahu werd uitgenodigd door de Republikeinse partij, buiten president Barack Obama om. Het Witte Huis reageerde geërgerd en waarschuwde voor een herleiding van de Amerikaans-Israëlische relaties tot een partijpolitieke zaak. Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice noemde het bezoek van de Israëlische premier zelfs 'destructief'. Obama zei dat hij de speech zelfs niet op tv zou bekijken. Netanyahu erkende dat zijn toespraak omstreden was en benadrukte dat hij niet wilde tussenkomen in de Amerikaanse binnenlandse politiek. Hij verklaarde dat de relaties tussen beide landen 'altijd boven de politiek moeten staan':De gesprekken over het kernprogramma van Iran moeten eind deze maand een uitkomst opleveren.Een dag voor Netanyahu zijn speech hield, verdedigde Rice nog de nucleaire onderhandelingen met Iran tegen de kritiek van Israël. 'Sterke diplomatie ondersteund door druk kan Teheran beletten een kernwapen te ontwikkelen', zei ze aan de pro-Israëlische lobbygroep Aipac in Washington. 'Iran staat verder af van een kernwapen dan een jaar geleden'. Het zou daarom een vergissing zijn mocht het Congres onder druk van Israël middenin de onderhandelingen nieuwe sancties uitvaardigen. De Amerikaanse regering heeft begrip voor de bezorgdheid van Israël, zei Rice. Ze beloofde dat een akkoord met Iran geen nadeel zal vormen voor Israël. (KVDA)