De internationale crisis rond het Iraanse nucleaire programma raakte de voorbije weken wat ondergesneeuwd door de gebeurtenissen in Egypte, de burgeroorlog in Syrië en nieuwe onzekerheden over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu minimaliseerde het belang van die gebeurtenissen en klaagde over het gebrek aan aandacht in Washington voor het Iraanse kernprogramma.

"Alle problemen waar we nu mee kampen, hoewel belangrijk, zullen in het niets verdwijnen bij de mogelijkheid dat dit apocalyptische, extreme regime in het bezit komt van atoombommen", waarschuwde hij. "Ik zal niet wachten tot het te laat is."

Open brief aan Barack Obama

Precies dat soort bedreigingen komt op een bijzonder slecht moment, zeggen de 29 ondertekenaars van een open brief aan de Amerikaanse president Barack Obama, onder wie de voormalige onderminister voor Buitenlandse Zaken Thomas Pickering, Bruno Pelleau, voormalig onderdirecteur van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, en de Britse ambassadeur bij het agentschap Peter Jenkins.

"Hoewel het tijd zal kosten om een akkoord te bereiken dat aan alle bezorgdheden tegemoet komt, kan diplomatie alleen slagen als we bereid zijn de bestaande sancties op te heffen en andere beloningen te geven in ruil voor Iraanse toegevingen", stelt de brief.

Onthouden van provocatie

"Het is van groot belang, in aanloop naar de inauguratie van Rohani, dat alle partijen zich onthouden van provocatie die deze diplomatieke kans in gevaar kunnen brengen", schrijven ze. "De VS zou geen nieuwe sancties mogen opleggen of overwegen op dit moment, omdat die de hardliners in Iran zouden versterken in hun overtuiging om geen toegevingen te doen."

De brief kwam er net voor een bijeenkomst vandaag van de zogenaamde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland en Duitsland), die al sinds 2006 onderhandelen met Iran over het nucleaire programma van het land.

'Al glimlachend een bom bouwen'

De verkiezing van de nieuwe Iraanse premier Rohani stemde deskundigen voorzichtig optimistisch. Rohani wordt gezien als gematigd en hervormingsgezind. Netanyahu noemt hem echter een "wolf in schaapsvacht". De diplomatieke vaardigheden van de nieuwe premier doet hij af als "glimlachend een bom bouwen."

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Rohani nochtans kritiek op de onbuigzaamheid van het huidige Iraanse onderhandelingsteam, dat geleid werd door een van zijn rivalen. De betrekkingen met Washington zijn volgens Rohani "een oude wond die genezen moet worden." (IPS/AVE)

De internationale crisis rond het Iraanse nucleaire programma raakte de voorbije weken wat ondergesneeuwd door de gebeurtenissen in Egypte, de burgeroorlog in Syrië en nieuwe onzekerheden over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu minimaliseerde het belang van die gebeurtenissen en klaagde over het gebrek aan aandacht in Washington voor het Iraanse kernprogramma. "Alle problemen waar we nu mee kampen, hoewel belangrijk, zullen in het niets verdwijnen bij de mogelijkheid dat dit apocalyptische, extreme regime in het bezit komt van atoombommen", waarschuwde hij. "Ik zal niet wachten tot het te laat is." Open brief aan Barack ObamaPrecies dat soort bedreigingen komt op een bijzonder slecht moment, zeggen de 29 ondertekenaars van een open brief aan de Amerikaanse president Barack Obama, onder wie de voormalige onderminister voor Buitenlandse Zaken Thomas Pickering, Bruno Pelleau, voormalig onderdirecteur van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, en de Britse ambassadeur bij het agentschap Peter Jenkins. "Hoewel het tijd zal kosten om een akkoord te bereiken dat aan alle bezorgdheden tegemoet komt, kan diplomatie alleen slagen als we bereid zijn de bestaande sancties op te heffen en andere beloningen te geven in ruil voor Iraanse toegevingen", stelt de brief. Onthouden van provocatie"Het is van groot belang, in aanloop naar de inauguratie van Rohani, dat alle partijen zich onthouden van provocatie die deze diplomatieke kans in gevaar kunnen brengen", schrijven ze. "De VS zou geen nieuwe sancties mogen opleggen of overwegen op dit moment, omdat die de hardliners in Iran zouden versterken in hun overtuiging om geen toegevingen te doen." De brief kwam er net voor een bijeenkomst vandaag van de zogenaamde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland en Duitsland), die al sinds 2006 onderhandelen met Iran over het nucleaire programma van het land. 'Al glimlachend een bom bouwen'De verkiezing van de nieuwe Iraanse premier Rohani stemde deskundigen voorzichtig optimistisch. Rohani wordt gezien als gematigd en hervormingsgezind. Netanyahu noemt hem echter een "wolf in schaapsvacht". De diplomatieke vaardigheden van de nieuwe premier doet hij af als "glimlachend een bom bouwen." Tijdens zijn verkiezingscampagne had Rohani nochtans kritiek op de onbuigzaamheid van het huidige Iraanse onderhandelingsteam, dat geleid werd door een van zijn rivalen. De betrekkingen met Washington zijn volgens Rohani "een oude wond die genezen moet worden." (IPS/AVE)