De eerste minister van Israël, Bejamin Netanyahu, woont de herdenkingen van Nelson Mandela niet bij vanwege de hoge kosten van zijn reis naar Zuid-Afrika. Dat berichten Israëlische media. Her en der klinkt dat niet enkel de kostprijs van de reis meespeelt.

Netanyahu had de Zuid-Afrikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van zijn komst, maar annuleerde zijn bezoek op de laatste minuut vanwege de hoge kosten. Het zou gaan om minstens 7 miljoen sjekel, of 1,45 miljoen euro, voor zijn transport en veiligheid ter plaatse, aldus de openbare omroep en de krant Haaretz. De kosten voor een privé-vliegtuig van de nationale luchtvaartmaatschappij El Al is al goed voor 2,8 miljoen sjekel (ongeveer 600.000 euro), schrijft Haaretz. Het transport van materieel en veiligheidspersoneel met een legervliegtuig zou 3,2 miljoen sjekel (666.000 euro) extra gekost hebben, zonder de andere uitgaven mee te tellen.

Voor 2.000 euro ijs

De Israëlische eerste minister lag recent nog onder vuur in de media omdat de belastingbetaler vorig jaar had opgedraaid voor bijna 700.000 euro aan onderhoudskosten voor zijn drie residenties. Voordien ontstond ophef over zijn uitgaven aan ijs. De Israëlische premier spendeerde jaarlijks meer dan 2.000 euro aan ambachtelijk ijs uit zijn favoriete ijssalon, en dat op kosten van de Israëlische belastingbetaler. De Israëlische krant rekende voor dat Netanyahu met die ruim 2.000 euro bijna 170 kilo ijs per jaar liet bestellen.

Israël en het Apartheidsregime

De Israëlische leiders, in het bijzonder Netanyahu, brachten wel al hulde aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika na zijn overlijden. Maar sommige commentatoren lieten het wel niet na om erop te wijzen dat Israël zeer nauwe banden onderhield met het apartheidsregime. Na zijn vrijlating uit de gevangenis liet Nelson Mandela aan de Israëli's ook verstaan dat het nieuwe Zuid-Afrika van Israël verlangt dat het de Palestijnen 'hun recht op vrijheid' toekent, zei Alon Liel, ex-ambassadeur in Zuid-Afrika, aan de krant Yediot Aharonot. Mandela erkende wel dat Israël zich onveilig voelde. Zijn pleidooi voor land en vrijheid voor de Palestijnen, koppelde hij dan ook aan de plicht van de Arabische buurlanden om Israël te erkennen.

Volgens The Jerusalem Post was Israël het enige land ter wereld dat Mandela niet uitnodigde toen hij president van Zuid-Afrika werd.

De eerste minister van Israël, Bejamin Netanyahu, woont de herdenkingen van Nelson Mandela niet bij vanwege de hoge kosten van zijn reis naar Zuid-Afrika. Dat berichten Israëlische media. Her en der klinkt dat niet enkel de kostprijs van de reis meespeelt. Netanyahu had de Zuid-Afrikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van zijn komst, maar annuleerde zijn bezoek op de laatste minuut vanwege de hoge kosten. Het zou gaan om minstens 7 miljoen sjekel, of 1,45 miljoen euro, voor zijn transport en veiligheid ter plaatse, aldus de openbare omroep en de krant Haaretz. De kosten voor een privé-vliegtuig van de nationale luchtvaartmaatschappij El Al is al goed voor 2,8 miljoen sjekel (ongeveer 600.000 euro), schrijft Haaretz. Het transport van materieel en veiligheidspersoneel met een legervliegtuig zou 3,2 miljoen sjekel (666.000 euro) extra gekost hebben, zonder de andere uitgaven mee te tellen. De Israëlische eerste minister lag recent nog onder vuur in de media omdat de belastingbetaler vorig jaar had opgedraaid voor bijna 700.000 euro aan onderhoudskosten voor zijn drie residenties. Voordien ontstond ophef over zijn uitgaven aan ijs. De Israëlische premier spendeerde jaarlijks meer dan 2.000 euro aan ambachtelijk ijs uit zijn favoriete ijssalon, en dat op kosten van de Israëlische belastingbetaler. De Israëlische krant rekende voor dat Netanyahu met die ruim 2.000 euro bijna 170 kilo ijs per jaar liet bestellen. De Israëlische leiders, in het bijzonder Netanyahu, brachten wel al hulde aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika na zijn overlijden. Maar sommige commentatoren lieten het wel niet na om erop te wijzen dat Israël zeer nauwe banden onderhield met het apartheidsregime. Na zijn vrijlating uit de gevangenis liet Nelson Mandela aan de Israëli's ook verstaan dat het nieuwe Zuid-Afrika van Israël verlangt dat het de Palestijnen 'hun recht op vrijheid' toekent, zei Alon Liel, ex-ambassadeur in Zuid-Afrika, aan de krant Yediot Aharonot. Mandela erkende wel dat Israël zich onveilig voelde. Zijn pleidooi voor land en vrijheid voor de Palestijnen, koppelde hij dan ook aan de plicht van de Arabische buurlanden om Israël te erkennen.Volgens The Jerusalem Post was Israël het enige land ter wereld dat Mandela niet uitnodigde toen hij president van Zuid-Afrika werd.