De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft als voorlopig enige uitzondering op de regel het in Wenen bereikte akkoord tussen Iran en de vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland als slecht nieuws onthaald. De voorman van de rechtse Likoedpartij had het over een "historische vergissing".

'Iraanse terreurmachine'

Het akkoord haalt dan wel de door Tel Aviv gevreesde militaire nucleaire angel - een "atoombom" - uit de Iraanse kwestie, in ruil gaan de economische sancties tegen de islamitische republiek opgeheven worden en dat zint Bibi niet.

De miljarden die in Teheran zullen toestromen, zullen in Netanyahu's optiek gebruikt worden om "de Iraanse terreurmachine" te voeden. Bovendien ziet de Israëlische premier een streven van Teheran naar een Groot-Iran.

Status quo

Israël is de enige staat in het Midden-Oosten die over atoomwapens beschikt en wil die status quo behouden zien. De Joodse staat hoeft echter niet te vrezen voor VN-inspecties: Israël heeft het nucleaire non-proliferatieverdrag NPT nooit ondertekend. (Belga/WB)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft als voorlopig enige uitzondering op de regel het in Wenen bereikte akkoord tussen Iran en de vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland als slecht nieuws onthaald. De voorman van de rechtse Likoedpartij had het over een "historische vergissing". Het akkoord haalt dan wel de door Tel Aviv gevreesde militaire nucleaire angel - een "atoombom" - uit de Iraanse kwestie, in ruil gaan de economische sancties tegen de islamitische republiek opgeheven worden en dat zint Bibi niet. De miljarden die in Teheran zullen toestromen, zullen in Netanyahu's optiek gebruikt worden om "de Iraanse terreurmachine" te voeden. Bovendien ziet de Israëlische premier een streven van Teheran naar een Groot-Iran. Israël is de enige staat in het Midden-Oosten die over atoomwapens beschikt en wil die status quo behouden zien. De Joodse staat hoeft echter niet te vrezen voor VN-inspecties: Israël heeft het nucleaire non-proliferatieverdrag NPT nooit ondertekend. (Belga/WB)