Netanyahu: ‘Israël wacht lange operatie in Gaza’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © REUTERS

Israël moet zich voorbereiden op een lange missie in de Gazastrook, zegt premier Benjamin Netanyahu. “We zullen de operatie in Gaza niet beëindigen zonder alle tunnels te hebben vernietigd.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat in een televisietoespraak. Vlak voor die toespraak sloeg het leger een aanval af van leden van Hamas. Vijf terroristen zouden Israël hebben bereikt, bij het plaatsje Nahal Oz, door een van de tunnels die Hamas heeft gegraven, melden Israëlische media.

‘Gemene vijand’

Netanyahu noemde Hamas ‘een gemene vijand’: “Niet alleen voor ons, maar voor zijn eigen burgers. Ze hebben diverse wapenstilstanden afgewezen. Wij zijn bereid een lange operatie te voeren.” De premier zei dat “moed en vasthoudendheid” nodig zijn om terreur te bestrijden.

Meer dan 1000 doden

Operation Protective Edge is inmiddels 21 dagen aan de gang. Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meer dan duizend Palestijnen om het leven gekomen en 43 Israëliërs.

De Verenigde Naties (VN) drongen maandag aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar dat lijkt er op korte termijn niet in te zitten. Netanyahu beticht de VN ervan vooral aan de eisen van Hamas te voldoen, en niet aan die van Israël.

Hamas wil dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft, en Israël wil de ontwapening van Hamas. (Elsevier/Sahri Deira/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content