Netanyahu: ‘Hamas en IS zijn takken van dezelfde giftige boom’

In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN vergeleek de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Palestijnse organisatie Hamas met IS. “Hoewel het onmiddellijk doel van Hamas de vernietiging van Israël is, is zijn breder doel hetzelfde als dat van IS. Hamas en IS zijn takken van dezelfde giftige boom.”

“Militante islam spaart niemand, geen geloof en geen etnische groep.”

Netanyahu zegde zich zorgen te maken over de manier waarop Iran weer als een partner van het westen wordt beschouwd in de strijd tegen IS. Door een bijna nucleair Iran te omarmen dreigen we “een slag te winnen maar de oorlog te verliezen.”

Netanyahu deed een niet heel concreet voorstel aan Arabische landen om hun onderlinge geschillen uit te praten en tot overeenkomsten te komen. We hebben altijd gedacht, aldus de premier, dat we via betere verhoudingen met de Palestijnen tot toenadering met de buurlanden konden komen. Misschien, zo zei hij, moeten we het omgekeerde uitproberen: via betere verhoudingen met de buurlanden de relaties met de Palestijnen te verbeteren.

Abbas

Een groot deel van de toespraak, voor een niet erg gevulde zaal, was bedoeld als antwoord op de eerdere speech van de Palestijnse leider Abbas. Die had zware kritiek geleverd op Israël en de VS. Hij sprak onder meer van een genocide tegen de Palestijnen.

Antwoordde Netanyahu:

“De joodse staat wordt gedemoniseerd met een apartheidslabel en met de beschuldiging van genocide. In welk moreel universum houdt genocide in dat je de burgerbevolking van de vijand waarschuwt om uit de weg te gaan?” Terwijl de vijand zijn wapens opstelt in woonzones (Netanyahu toonde een foto van kinderen die speelden in de buurt van geschut), en “Palestijnen aanmaant om de waarschuwingen van Israël om te vertrekken in de wind te slaan. Dames en heren, dit is een oorlogsmisdaad. En ik zeg aan president Abbas, dit zijn de misdaden, de oorlogsmisdaden die je Hamaspartners begaan.”

Bij het 50 dagen durend militair conflict tussen Israël en Gaza kwamen afgelopen zomer bijna 2.200 Palestijnen om het leven, waarvan minstens 1.658 burgers. Aan Israëlische kant vielen 73 doden, daarvan 66 militairen.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content