Netanyahu en Poetin oneens over verantwoordelijkheid neergeschoten Russisch vliegtuig

Vladimir Poetin en Benjamin Netanyahu © Belga

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar maandag telefonisch gesproken, op intiatief van Netanyahu. Ze spraken over het neergehaalde Russische legervliegtuig in Syrië. Netanyahu zei zijn vertrouwen te behouden in de conclusies van het onderzoek door het Israëlische leger. Poetin daarentegen zegt dat de Israëlische luchtmacht verantwoordelijk is.

Volgens Israël is het Syrische leger verantwoordelijk voor het neerhalen van het toestel. Netanyahu herhaalde dat tijdens het gesprek met Poetin. De Israëlische premier waarschuwde tegelijk ook voor de transfer van gesofisticeerde Russische wapens naar Syrië, zoals het S-300-luchtafweersysteem.

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe maakte maandag bekend dat Rusland Syrië binnen de twee weken van dat systeem zal voorzien. Die aankondiging moet een waarschuwing zijn voor Israël. Netanyahu drukte tijdens het telefoongesprek ook zijn medeleven uit, met de dood van de Russische bemanning van het vliegtuig, zo stelt het kantoor van Poetin.

De conclusies van Moskou verschillen wel met de bevindingen van het Israëlische leger. ‘Rusland gaat uit van de vooronderstelling dat de acties van de Israëlische luchtmacht de belangrijkste oorzaak van de tragedie waren’, staat in een verklaring van het Kremlin. Poetin beklemtoonde ook nog dat de beslissing van de Syrische luchtafweer te versterken, ‘aangewezen’ zijn op dit moment en vooral bedoeld zijn om Russische soldaten te beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content