Netanyahu bekritiseert bezoek van Michel aan opposanten van nederzettingen

Charles Michel in Jeruzalem © BELGA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageert met ongenoegen op de ontmoeting van premier Charles Michel met vertegenwoordigers van twee Israëlische ngo’s die zich verzetten tegen de kolonisatie van de Palestijnse gebieden.

Premier Charles Michel ontmoette woensdagochtend in Jeruzalem Yehuda Shaul en Hagai El-Ad, vertegenwoordigers van de organisaties Breaking the silence en B’Tselem. De ontmoeting, in aanwezigheid van zes parlementsleden, vond plaats nadat Israël een wet goedkeurde die de bouw van nederzettingen op privéterrein op de Westelijke Jordaanoever toestaat. De wet werd door België en verschillende andere landen veroordeeld. In reactie op het bezoek “gaf de premier het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht om zijn afkeuring uit te drukken bij de Belgische ambassade in Israël”, zo liet het kabinet van premier Benjamin Netanyahu in een mededeling weten. “In Israël kijken we met bezorgdheid naar de ontmoeting van de Belgische premier met de leiders van Breaking the Silence en B’Tselem tijdens zijn verblijf in Israël”, zo gaat de mededeling verder: “De Belgische overheid moet kiezen: of van koers veranderen of een anti-Israëlische lijn volgen”.

Financieringswet

Een andere controversiële wet, die in juli vorig jaar goedgekeurd werd, verplicht ngo’s die het grootste deel van hun financiering van buitenlandse overheden krijgen om die aan te geven. Volgens tegenstanders is de wet vooral bedoeld voor linkse groeperingen, die strijden voor de rechten van de Palestijnen en tegen de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Naast La Paix maintenant worden ook B’Tselem, dat de mensenrechten in de Palestijnse gebieden verdedigt, Breaking the Silence, dat getuigenissen verzamelt van Israëlische soldaten over de repressie in de Palestijnse gebieden, en Adalah, een organisatie die de rechten van de Arabische Israëli’s verdedigt, getroffen. De pers was niet uitgenodigd op het bezoek, en de premier was na afloop erg discreet. Hij zei dat hij een informatieve ontmoeting had, die “een extra bewijs was van hoe moeilijk de situatie is”.

Toen de mededeling van het kabinet-Netanyahu wereldkundig werd, had premier Michel Israël al verlaten, en was hij op de terugweg naar België.

Dinsdagmiddag werd hij ontvangen op het kabinet van Netanyahu in Jeruzalem. Premier Charles Michel herinnerde voor aanvang van dat onderhoud aan de goede relaties tussen België en Israël. Daardoor is een “open gedachtenwisseling” mogelijk, zei hij.

Partner Content