Netanyahu: ‘Aanval op Iran laat geen jaren op zich wachten’

Een luchtraid tegen de Iraanse kerninstallaties is ‘geen kwestie van dagen of weken, maar ook niet van jaren’, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu kort na zijn terugkeer uit de VS.

Israël blijft zich vastberaden opstellen om de veronderstelde bouw van een Iraanse atoombom desnoods met een aanval te verhinderen. Een luchtraid tegen de Iraanse kerninstallaties is “geen kwestie van dagen of weken, maar ook niet van jaren”, waarschuwde premier Benjamin Netanyahu kort na zijn terugkeer uit de VS. De Amerikaanse president Barack Obama had hem gevraagd, meer ruimte te geven voor sancties en nog niet aan te vallen.

Panetta: ‘VS beschikken over helse, grotere slagkracht’

Tegelijkertijd bevestigde Obama dat hij een mogelijke Iraanse kernbom niet enkel als een bedreiging van Israël ziet, maar ook van de VS. Daartegen zullen de Verenigde Staten indien nodig ook militair optreden. De VS zijn daar veel beter voor uitgerust dan Israël, benadrukte de Amerikaanse Defensieminister Leon Panetta in een interview met de National Journal.

“Indien ze (de Israëli’s) een beslissing nemen dat te doen (aanvallen), dan heeft dat ongetwijfeld gevolgen (op het Iraans atoomprogramma), maar ik denk dat de VS eerder zullen toeslaan want we beschikken over een helse, grotere slagkracht, zei Panetta.

Israël: 250 kernkoppen

Iran ontkent in alle opzichten kernwapens na te streven. Netanyahu waarschuwde op de Israëlische televisie echter opnieuw dat een kernbewapening van Iran een “existentiële bedreiging” vormt. Als in het atoomgeschil een verkeerde beslissing wordt genomen, “aan wie moet ik dat dan verklaren? Aan de historici? De generaties voor ons? De generaties, die (dan) niet meer achter ons komen?”, vroeg Netanyahu.

Om zich te verdedigen, beschikt Israël zelf over naar schatting 250 kernkoppen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content