De partij van Duits kanselier Angela Merkel CDU is samen met de Beierse zusterpartij CSU de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen. Uit de officiële resultaten blijkt de partij 41,5 procent te hebben gehaald, tegen 33,8 procent bij de vorige stembusgang in 2009. Dat zou weliswaar niet genoeg zijn voor een absolute meerderheid.

De liberale coalitiepartner FDP haalde met 4,8 procent de kiesdrempel niet en heeft geen verkozenen meer in de Bundestag, voor het eerst sinds 1949.

Ook de eurokritische Alternative fur Deutschland (AfD) haalde de kiesdrempel niet, met 4,7 procent van de stemmen. De SPD zou 25,7 procent van de stemmen (hebben 23 procent in 2009), de Groenen zakten tot 8,4 procent (10,7). Ze zijn daarmee opnieuw kleiner dan Die Linke met 8,6 procent (11,9).

Reynders feliciteert Merkel

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in een persbericht Angela Merkel "van harte" te feliciteren met het behaalde resultaat.

De opkomst bij de parlementsverkiezingen lag hoger dan bij de vorige editie in 2009. Uit officiële tellingen blijkt 71,5 procent van de Duitsers zijn stem te hebben uitgebracht. In 2009 lag de opkomst nog historisch laag: op 70,8 procent. In 2005 bracht 77,7 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit, in 2002 zelfs 79,1 procent.

Groenen sceptisch tegenover regeringsdeelname

De Duitse Groenen staan zeer sceptisch tegenover deelname aan een regering met de CDU-CSU van bondskanselier Angela Merkel. Dat bleek op een treffen van de partijtop. Men zou eventuele gesprekken niet weigeren, maar wegens de enorme inhoudelijke verschillen wordt een regeerakkoord als weinig waarschijnlijk beschouwd, zo meldt het Duitse persagentschap op basis van bronnen binnen de partij.

Voor de Duitse groenen waren de verkiezingen geen onverdeeld succes. Het doel was meer stemmen te halen om een linkse regering met de socialistische SPD te kunnen vormen, maar dat is niet gelukt.

Regeringsvorming kan maanden aanslepen

De partij van Merkel is de overwinnaar van de verkiezingen, maar ze kan haar coalitie met de liberale FDP niet voortzetten en zal dus op zoek moeten naar een nieuwe partner. De meest logische optie lijken de sociaaldemocraten (SPD), maar ook die staan niet te springen om de tweede viool te spelen in de door CDU gedomineerde regering.

Bovendien houden beide partijen er fundamenteel verschillende visies op na met betrekking tot bijvoorbeeld homorechten, thuiswerkende moeders of een rijkentaks. Analisten vrezen dat de regeringsvorming maanden zou kunnen aanslepen. (Belga/AVE)

De partij van Duits kanselier Angela Merkel CDU is samen met de Beierse zusterpartij CSU de grote overwinnaar van de parlementsverkiezingen. Uit de officiële resultaten blijkt de partij 41,5 procent te hebben gehaald, tegen 33,8 procent bij de vorige stembusgang in 2009. Dat zou weliswaar niet genoeg zijn voor een absolute meerderheid. De liberale coalitiepartner FDP haalde met 4,8 procent de kiesdrempel niet en heeft geen verkozenen meer in de Bundestag, voor het eerst sinds 1949. Ook de eurokritische Alternative fur Deutschland (AfD) haalde de kiesdrempel niet, met 4,7 procent van de stemmen. De SPD zou 25,7 procent van de stemmen (hebben 23 procent in 2009), de Groenen zakten tot 8,4 procent (10,7). Ze zijn daarmee opnieuw kleiner dan Die Linke met 8,6 procent (11,9). Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt in een persbericht Angela Merkel "van harte" te feliciteren met het behaalde resultaat.De opkomst bij de parlementsverkiezingen lag hoger dan bij de vorige editie in 2009. Uit officiële tellingen blijkt 71,5 procent van de Duitsers zijn stem te hebben uitgebracht. In 2009 lag de opkomst nog historisch laag: op 70,8 procent. In 2005 bracht 77,7 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit, in 2002 zelfs 79,1 procent. De Duitse Groenen staan zeer sceptisch tegenover deelname aan een regering met de CDU-CSU van bondskanselier Angela Merkel. Dat bleek op een treffen van de partijtop. Men zou eventuele gesprekken niet weigeren, maar wegens de enorme inhoudelijke verschillen wordt een regeerakkoord als weinig waarschijnlijk beschouwd, zo meldt het Duitse persagentschap op basis van bronnen binnen de partij. Voor de Duitse groenen waren de verkiezingen geen onverdeeld succes. Het doel was meer stemmen te halen om een linkse regering met de socialistische SPD te kunnen vormen, maar dat is niet gelukt.De partij van Merkel is de overwinnaar van de verkiezingen, maar ze kan haar coalitie met de liberale FDP niet voortzetten en zal dus op zoek moeten naar een nieuwe partner. De meest logische optie lijken de sociaaldemocraten (SPD), maar ook die staan niet te springen om de tweede viool te spelen in de door CDU gedomineerde regering. Bovendien houden beide partijen er fundamenteel verschillende visies op na met betrekking tot bijvoorbeeld homorechten, thuiswerkende moeders of een rijkentaks. Analisten vrezen dat de regeringsvorming maanden zou kunnen aanslepen. (Belga/AVE)