Volgens grondwetspecialisten moeten bij een dergelijk aftreden verkiezingen gehouden worden in 15 van de grootste kiesdistricten van het land, waaronder Athene, om de vacante plaatsen terug in te vullen.

Vervroegde algemene verkiezingen zijn niet nodig. Analisten waarschuwen echter: het laatste wat Griekenland in deze fase van intensieve inspanningen voor hervormingen nodig heeft, zijn verkiezingen in concentratiegebieden.

Criminele organisatie

"We laten alle opties open", zei voorzitter Nikolaos Michaloliakos van Gouden Dageraad donderdagavond in het Grieks parlement. Doelend op de regering voegde hij eraan toe dat de verantwoordelijkheid om het land in een politieke crisis te storten, zal gedragen worden door elkeen die zijn partij vervolgt.

Na de gewelddadige dood van een rapper door een rechtse extremist onderzoekt de Griekse justitie of Gouden Dageraad als criminele organisatie kan ingeschaald worden. Griekse media berichtten dat Justitie al contacten heeft vastgesteld tussen hoge extreemrechtse functionarissen met knokploegen en criminele elementen.

Paniek

De regeringsmeerderheid komt niet in gevaar - conservatieven en socialisten bezetten immers samen 155 van de 300 zetels in het parlement. De regering nam officieel geen standpunt in tegen de dreiging van extreemrechts. Kringen rond regeringsleider Antonis Samaras verklaarden aan het persagentschap dpa dat extreemrechts "in paniek is geraakt". Ze moeten nu vaststellen dat de democratie en de justitie veel sterker staan, dan ze (extreemrechts) hadden gedacht. (Belga/TV)

Volgens grondwetspecialisten moeten bij een dergelijk aftreden verkiezingen gehouden worden in 15 van de grootste kiesdistricten van het land, waaronder Athene, om de vacante plaatsen terug in te vullen.Vervroegde algemene verkiezingen zijn niet nodig. Analisten waarschuwen echter: het laatste wat Griekenland in deze fase van intensieve inspanningen voor hervormingen nodig heeft, zijn verkiezingen in concentratiegebieden."We laten alle opties open", zei voorzitter Nikolaos Michaloliakos van Gouden Dageraad donderdagavond in het Grieks parlement. Doelend op de regering voegde hij eraan toe dat de verantwoordelijkheid om het land in een politieke crisis te storten, zal gedragen worden door elkeen die zijn partij vervolgt. Na de gewelddadige dood van een rapper door een rechtse extremist onderzoekt de Griekse justitie of Gouden Dageraad als criminele organisatie kan ingeschaald worden. Griekse media berichtten dat Justitie al contacten heeft vastgesteld tussen hoge extreemrechtse functionarissen met knokploegen en criminele elementen. De regeringsmeerderheid komt niet in gevaar - conservatieven en socialisten bezetten immers samen 155 van de 300 zetels in het parlement. De regering nam officieel geen standpunt in tegen de dreiging van extreemrechts. Kringen rond regeringsleider Antonis Samaras verklaarden aan het persagentschap dpa dat extreemrechts "in paniek is geraakt". Ze moeten nu vaststellen dat de democratie en de justitie veel sterker staan, dan ze (extreemrechts) hadden gedacht. (Belga/TV)