Het klaart voor Gabrielle 'Gabby' Giffords, het Democratische parlementslid dat op 8 januari door een labiele jongeman door het hoofd werd geschoten. In haar eerste interview sinds die dag, naar aanleiding van een boek dat haar man Mark Kelly schreef over die periode, zegt ze dat het nog steeds moeilijk is, maar dat ze zich "vrij goed" voelt.

Vandaag is Giffords nog steeds aan het revalideren. Ze kan weer spreken en heeft haar geheugen terug. Maar dat was wel anders in het begin. Toen ze bezoek kreeg van oud-president George Bush Senior kon ze enkel "wow" en "kip" uitbrengen, twee woorden die ze toen vaak gebruikte.

Giffords' man Mark Kelly schreef het boek over de afgelopen 10 maanden, waarin hij anekdotes aanhaalt over hoe ze samen de strijd tegen de wanhoop aangingen. Haar geheugen kreeg Giffords terug met oefeningen. Dokters toonden haar foto's van beroemdheden, zoals Arnold Schwarzenegger. Daarop gaf ze een imitatie ten beste van de acteur en voormalig gouverneur van Californië: "Messin' around. Babies."

'Schoten. Geschokt. Bang'

Twee zaken waren voor Giffords erg aangrijpend. Zo was het erg pijnlijk om te beseffen dat er zes mensen gedood werden door haar aanvaller. Het duurde tot 12 maart tot Giffords echt besefte dat ze neergeschoten was. Kelly moest haar dat verschillende malen uitleggen. Giffords kon de herinnering aan de schietpartij met slechts drie woorden uitdrukken: "Schoten. Geschokt. Bang."

Een ander aangrijpend moment was toen ze hyperventileerde van de angst omdat ze besefte dat ze gevangen was in haar eigen lichaam. Ze zat toen nog in een rolstoel en kon nog niet spreken. De tranen stroomden over haar gezicht en ze hapte naar adem, schrijft Kelly.

'Ik zal terugkomen'

Het boek besluit met een pagina van Giffords zelf: enkele korte zinnen, onder de titel 'Gabby's stem'. Ze schrijft: "Ik zal sterker worden. Ik zal terugkomen." Terugkomen naar het Amerikaans Congres, wil dat zeggen. Of Giffords volgend jaar opnieuw zal meedingen om herverkozen te worden, staat nergens in het boek. Volgens Kelly zijn ze daar nog niet uit. Ze hebben nog tot mei om dat te beslissen en willen niets overhaasten.

Bij de Democraten wordt gehoopt dat Giffords zich opnieuw verkiesbaar stelt, zodat ze haar bekendheid kan uitspelen. Volgens een strategisch medewerker van de Democraten heeft Giffords echter al aan partijleden in Arizona gezegd daar van af te zien.

Staande ovatie

Een hoogtepunt uit de afgelopen 10 maanden was Giffords verrassingsbezoek aan het Huis van Afgevaardigden. Compleet onverwacht en tot ieders verrassing daagde ze op om te stemmen voor de verhoging van het schuldenplafond. Ze kreeg een staande ovatie. Een zeldzaam moment in de schijnwerpers. (SD)

Het klaart voor Gabrielle 'Gabby' Giffords, het Democratische parlementslid dat op 8 januari door een labiele jongeman door het hoofd werd geschoten. In haar eerste interview sinds die dag, naar aanleiding van een boek dat haar man Mark Kelly schreef over die periode, zegt ze dat het nog steeds moeilijk is, maar dat ze zich "vrij goed" voelt. Vandaag is Giffords nog steeds aan het revalideren. Ze kan weer spreken en heeft haar geheugen terug. Maar dat was wel anders in het begin. Toen ze bezoek kreeg van oud-president George Bush Senior kon ze enkel "wow" en "kip" uitbrengen, twee woorden die ze toen vaak gebruikte. Giffords' man Mark Kelly schreef het boek over de afgelopen 10 maanden, waarin hij anekdotes aanhaalt over hoe ze samen de strijd tegen de wanhoop aangingen. Haar geheugen kreeg Giffords terug met oefeningen. Dokters toonden haar foto's van beroemdheden, zoals Arnold Schwarzenegger. Daarop gaf ze een imitatie ten beste van de acteur en voormalig gouverneur van Californië: "Messin' around. Babies."'Schoten. Geschokt. Bang'Twee zaken waren voor Giffords erg aangrijpend. Zo was het erg pijnlijk om te beseffen dat er zes mensen gedood werden door haar aanvaller. Het duurde tot 12 maart tot Giffords echt besefte dat ze neergeschoten was. Kelly moest haar dat verschillende malen uitleggen. Giffords kon de herinnering aan de schietpartij met slechts drie woorden uitdrukken: "Schoten. Geschokt. Bang." Een ander aangrijpend moment was toen ze hyperventileerde van de angst omdat ze besefte dat ze gevangen was in haar eigen lichaam. Ze zat toen nog in een rolstoel en kon nog niet spreken. De tranen stroomden over haar gezicht en ze hapte naar adem, schrijft Kelly. 'Ik zal terugkomen'Het boek besluit met een pagina van Giffords zelf: enkele korte zinnen, onder de titel 'Gabby's stem'. Ze schrijft: "Ik zal sterker worden. Ik zal terugkomen." Terugkomen naar het Amerikaans Congres, wil dat zeggen. Of Giffords volgend jaar opnieuw zal meedingen om herverkozen te worden, staat nergens in het boek. Volgens Kelly zijn ze daar nog niet uit. Ze hebben nog tot mei om dat te beslissen en willen niets overhaasten.Bij de Democraten wordt gehoopt dat Giffords zich opnieuw verkiesbaar stelt, zodat ze haar bekendheid kan uitspelen. Volgens een strategisch medewerker van de Democraten heeft Giffords echter al aan partijleden in Arizona gezegd daar van af te zien. Staande ovatieEen hoogtepunt uit de afgelopen 10 maanden was Giffords verrassingsbezoek aan het Huis van Afgevaardigden. Compleet onverwacht en tot ieders verrassing daagde ze op om te stemmen voor de verhoging van het schuldenplafond. Ze kreeg een staande ovatie. Een zeldzaam moment in de schijnwerpers. (SD)