‘Nederlandse vrouw pleegde aanslag in Somalië’

Een gewonde wordt afgevoerd na de bomaanslag op het Central Hotel in Mogadishu © REUTERS

Een Nederlandse vrouw heeft vrijdag de zelfmoordaanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu gepleegd. Althans, dat meldt de Somalische zender Radio Dalsan.

Volgens de zender werkte de vrouw als receptioniste in het Central Hotel. Over haar identiteit is niets bekend.

Bij de aanslag kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Onder de doden zijn twee Somalische parlementsleden. Er werden ministers verwond. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is “bekend met de berichten, maar kan niets bevestigen”, aldus een woordvoerster.

Eerder deze maand zou een Amsterdammer een zelfmoordaanslag hebben gepleegd in het Iraakse Fallujah. In een radiouitzending van Islamitische Staat werd de Nederlander aangeduid als Abu Abdul Rahman al-Hollandi. Het zou gaan om Lotfi S. Hij werd vorig jaar opgepakt na een anti-Israëldemonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. In november blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden. Berzel was bekend als Abu Abdullah al-Hollandi. In 2013 bliezen twee Nederlanders zichzelf op. Een deed dat in Irak, de ander in Syrië.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content