PvdA-leider Diederik Samsom zei dat na nieuw beraad tussen zijn partij en de VVD van premier Mark Rutte.

Crisisberaad

De top van de coalitie praat al sinds dinsdagavond over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op opvang en eten. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD is daarop tegen: de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

Na afloop van het nieuwe overleg vrijdag uitte Samsom vertrouwen in een goede afloop. 'Een akkoord lukt wel, denk ik'. Hij benadrukte dat er vorderingen worden gemaakt en dat er geen haast is. 'We moeten wel wat dingen laten uitzoeken, ook technische dingen. We moeten ons niet laten opjagen en een beetje rust zou iedereen goed kunnen doen.' Samsom herhaalde dat de kwestie complex is, zeker zo complex als de zorgcrisis in het kabinet afgelopen december.

Vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) zei na afloop dat het voor beide partijen de inzet is om eruit te komen. 'En ik denk ook dat dat moet kunnen. Er wordt heel serieus gepraat en het is een ongelooflijk ingewikkelde kwestie, dat is genoegzaam bekend. We zijn heel rustig aan het nadenken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken.' (Belga/KVDA)

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat na nieuw beraad tussen zijn partij en de VVD van premier Mark Rutte. CrisisberaadDe top van de coalitie praat al sinds dinsdagavond over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op opvang en eten. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD is daarop tegen: de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt. Na afloop van het nieuwe overleg vrijdag uitte Samsom vertrouwen in een goede afloop. 'Een akkoord lukt wel, denk ik'. Hij benadrukte dat er vorderingen worden gemaakt en dat er geen haast is. 'We moeten wel wat dingen laten uitzoeken, ook technische dingen. We moeten ons niet laten opjagen en een beetje rust zou iedereen goed kunnen doen.' Samsom herhaalde dat de kwestie complex is, zeker zo complex als de zorgcrisis in het kabinet afgelopen december. Vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) zei na afloop dat het voor beide partijen de inzet is om eruit te komen. 'En ik denk ook dat dat moet kunnen. Er wordt heel serieus gepraat en het is een ongelooflijk ingewikkelde kwestie, dat is genoegzaam bekend. We zijn heel rustig aan het nadenken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken.' (Belga/KVDA)