De nieuwe Nederlandse regering moet voor 18 miljard euro bezuinigen. Dat adviseert een groep topambtenaren, de zogenaamde studiegroep begrotingsruimte.

Ze bestaat uit vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank.

De studiegroep adviseert steeds aan de vooravond van verkiezingen (die in Nederland op 9 juni plaatshebben) over het financiële beleid dat een nieuwe regering moet voeren.

Tekortvan29miljard

Ditmaal staat het advies vooral in het teken van het financiële gat dat door de crisis is geslagen. Het Centraal Planbureau becijferde het tekort eerder op 29 miljard.

De werkgroep pleit voor ingrijpende maatregelen. Reeds aangekondigde maatregelen, zoals een hogere AOW-leeftijd (pensioenleeftijd) en een hogere belasting op dure huizen, moeten volgens de ambtenaren zeker uitgevoerd worden. Het liefst sneller en ingrijpender dan al gepland.

De nieuwe Nederlandse regering moet voor 18 miljard euro bezuinigen. Dat adviseert een groep topambtenaren, de zogenaamde studiegroep begrotingsruimte. Ze bestaat uit vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank. De studiegroep adviseert steeds aan de vooravond van verkiezingen (die in Nederland op 9 juni plaatshebben) over het financiële beleid dat een nieuwe regering moet voeren. Tekortvan29miljardDitmaal staat het advies vooral in het teken van het financiële gat dat door de crisis is geslagen. Het Centraal Planbureau becijferde het tekort eerder op 29 miljard.De werkgroep pleit voor ingrijpende maatregelen. Reeds aangekondigde maatregelen, zoals een hogere AOW-leeftijd (pensioenleeftijd) en een hogere belasting op dure huizen, moeten volgens de ambtenaren zeker uitgevoerd worden. Het liefst sneller en ingrijpender dan al gepland.