In het pact staat diverse keren vermeld dat het niet juridisch bindend is. Evenwel is in meerdere landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. In Den Haag kwam onder andere van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) felle kritiek, maar ook bij regeringspartijen VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden.

Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact. De antwoorden laten nog op zich wachten. De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over de kwestie. De PVV, de grootste oppositiepartij, kondigt alvast een motie van wantrouwen aan tegen de regering omdat ze wil instemmen met het migratiepact. Dat een aanvullende (stem)verklaring zal worden gegeven, doet daar niets aan af, laat de partij weten.

In het pact staat diverse keren vermeld dat het niet juridisch bindend is. Evenwel is in meerdere landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. In Den Haag kwam onder andere van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) felle kritiek, maar ook bij regeringspartijen VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden. Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact. De antwoorden laten nog op zich wachten. De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over de kwestie. De PVV, de grootste oppositiepartij, kondigt alvast een motie van wantrouwen aan tegen de regering omdat ze wil instemmen met het migratiepact. Dat een aanvullende (stem)verklaring zal worden gegeven, doet daar niets aan af, laat de partij weten.