De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen om dit initiatief niet te dwarsbomen. Hij riep tijdens een telefoongesprek de Kremlinleider dringend op deze vorm van berechting van de daders te steunen. Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek.

Vladimir Poetin, Getty Images
Vladimir Poetin © Getty Images

Vanavond (om 15.00 uur lokale tijd) stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over een resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is.

Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig.

Timing

De premier ging in op de twijfels van Rusland over de timing en de vorm van het tribunaal. Volgens Rutte is het wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet juist politisering van de rechtsgang voorkomen.

Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem opereert, aldus Rutte.

298 doden

De resolutie voor de oprichting van een tribunaal werd ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft. Volgens het Russische persbureau TASS telt de resolutie twee pagina's. Daarin staat dat de ramp met MH17 'een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' is en 'dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.'

In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou functioneren op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen. Bij de crash vorig jaar 17 juli vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. (Belga/AVE)

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich over een resolutie voor de oprichting van een VN-tribunaal dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft opnieuw bij de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen om dit initiatief niet te dwarsbomen. Hij riep tijdens een telefoongesprek de Kremlinleider dringend op deze vorm van berechting van de daders te steunen. Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was het een open en uitvoerig gesprek. Vanavond (om 15.00 uur lokale tijd) stemt de VN-Veiligheidsraad in New York over een resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken. Moskou vindt het tribunaal voortijdig, omdat het onderzoek naar de crash in Oost-Oekraïne nog niet klaar is. Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie heeft verbonden om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vliegtuig. De premier ging in op de twijfels van Rusland over de timing en de vorm van het tribunaal. Volgens Rutte is het wenselijk om het besluit over een tribunaal alvast te nemen voordat de toedracht en de aanklacht bekend zijn. Deze volgorde moet juist politisering van de rechtsgang voorkomen. Op deze manier gebeurde het ook bij de meeste andere speciale VN-tribunalen. Landen hebben dan alle ruimte om informatie te verstrekken aan het tribunaal, dat zelf onafhankelijk en legitiem opereert, aldus Rutte. De resolutie voor de oprichting van een tribunaal werd ingediend door Maleisië, dat een niet-permanente zetel in de raad heeft. Volgens het Russische persbureau TASS telt de resolutie twee pagina's. Daarin staat dat de ramp met MH17 'een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' is en 'dat het oprichten van een tribunaal volgens de regels van de VN is.' In de resolutie wordt bovendien beschreven dat alle landen volledig moeten meewerken met het tribunaal. Het VN-orgaan zou functioneren op basis van de technische en gerechtelijke onderzoeken naar de ramp die zijn gedaan door de vijf direct betrokken landen. Bij de crash vorig jaar 17 juli vielen 298 doden, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. (Belga/AVE)