Nederlandse premier: ‘Niet nog eens miljarden naar de Grieken’

De Nederlandse premier Mark Rutte wil Griekenland niet nog eens met miljarden euro’s steunen. De Grieken mogen wel extra tijd hebben om te saneren, maar alleen als dat geen cent meer kost.

“Genoeg is genoeg”, zei de VVD-leider dinsdagavond tijdens een lijsttrekkersdebat in Amsterdam.

Volgens Rutte is Griekenland twee keer geholpen met een omvangrijk hulppakket met 240 miljard euro aan leningen en komt er geen derde keer. Als dat wel wordt beloofd, vreest Rutte dat de Grieken achterover gaan leunen en hun begroting niet meer in orde brengen.

Zelf hun best doen

Rutte wil de Grieken wel wat extra tijd geven om de beloofde bezuinigingen en hervormingen voor elkaar te krijgen, maar alleen als dat geen extra geld kost. Eurolanden verdienen volgens hem alleen hulp als ze zelf hun best doen om in de euro te blijven.

Die harde opstelling leverde Rutte tijdens het debat flinke kritiek op van andere lijsttrekkers. Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde.

‘Die man droomt in het Grieks’

Ook Geert Wilders (PVV) zei zeker te weten dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. “Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks”, zei hij over Rutte. Volgens Samsom en Pechtold kan juist in het belang van Nederland nieuwe hulp aan Griekenland noodzakelijk blijken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content