Nederlandse politie stopt busje met gasflessen bij Rotterdamse concertzaal

Politie evacueert de Maassilo in Rotterdam, 23 augustus 2017 © AFP

In de omgeving van concertzaal de Maassilo in Rotterdam heeft de politie woensdagavond een busje met gasflessen erin tegengehouden. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb bekendgemaakt. Het busje reed met een Spaanse nummerplaat. Inmiddels is de bus meegenomen naar het politiebureau.

Het busje “reed verdacht heen en weer” vlak bij concertzaal de Maassilo, waar normaal gezien een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las zou doorgaan. Dat werd eerder op de avond afgelast, nadat burgemeester Aboutaleb rond half zes door de Spaanse politie werd verwittigd dat er een terreurdreiging zou zijn.

De chauffer van het busje is aangehouden. Verder onderzoek moet leren of er een verband is tussen de chauffeur en de terreurdreiging die is geuit tegen het concert. Na die nieuwe dreiging blijft de terreurdreiging in Nederland intussen onaangepast op vier (op vijf), meldde een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei dat het busje een Spaans kenteken had. De waarschuwing over de terreurdreiging kwam van de Spaanse politie. Volgens Aboutaleb kwam de melding eind de namiddag, begin de avond binnen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht het busje en heeft het inmiddels veilig verklaard. In het busje zijn kartonnen dozen met gasflessen aangetroffen. De bus stond op de Mijnsherenlaan, op een steenworp afstand van de Maassilo. Agenten hadden het busje daar heen en weer zien rijden. De bus is inmiddels naar het politiebureau gebracht.

Een inwoner van de Mijnsherenlaan zegt in de Volkskrant van de aanhouding getuige geweest te zijn. “Het busje werd gestopt door de politie en de chauffeur gefouilleerd. Het was een man met een Adidas-shirt en zwart krullend haar. Ik dacht dat hem om een normale controle ging, maar het bleek een bommelding te zijn.”

De burgemeester sluit niet uit dat er sprake is van toeval. Het kan ook een loodgieter of een lasser zijn die toevallig in de buurt was, zei hij. “We moeten niet te snel conclusies trekken.'”

Nadat de waarschuwing uit Spanje was binnengekomen hebben de autoriteiten nog overwogen of het mogelijk zou zijn het concert met extra beveiliging door te laten gaan. Uiteindelijk werd besloten het optreden toch af te blazen.

Partner Content