De Nederlandse oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA maandag bekendgemaakt. De oud-premier overleed vorige week woensdag. De Jong was onderzeebootcommandant in de Tweede Oorlog en was minister-president van 1967 tot 1971, namens CDA-voorloper KVP (Katholieke Volkspartij). Daarvoor was hij onder andere staatssecretaris en minister van Defensie.

Huidig Nederlands premier Mark Rutte reageerde dat hij 'diep bedroefd' is en noemt de Jong zijn 'politieke betovergrootvader'. 'Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land.'

'Dat heeft hij te danken aan zijn innemende en verbindende karakter, gericht op consensus. Altijd oog voor anderen, bescheiden en vol zelfinzicht', gaat Rutte verder. 'Maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en scherp in zijn analyse. Het maakte hem geliefd bij velen, niet in de laatste plaats bij mij.' (BELGA/JVL)

De Nederlandse oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn partij het CDA maandag bekendgemaakt. De oud-premier overleed vorige week woensdag. De Jong was onderzeebootcommandant in de Tweede Oorlog en was minister-president van 1967 tot 1971, namens CDA-voorloper KVP (Katholieke Volkspartij). Daarvoor was hij onder andere staatssecretaris en minister van Defensie. Huidig Nederlands premier Mark Rutte reageerde dat hij 'diep bedroefd' is en noemt de Jong zijn 'politieke betovergrootvader'. 'Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land.' 'Dat heeft hij te danken aan zijn innemende en verbindende karakter, gericht op consensus. Altijd oog voor anderen, bescheiden en vol zelfinzicht', gaat Rutte verder. 'Maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en scherp in zijn analyse. Het maakte hem geliefd bij velen, niet in de laatste plaats bij mij.' (BELGA/JVL)