Nederlandse minister: ‘Politie treedt terecht hard op bij coronaprotesten’

Ferdinand Grapperhaus

Burgemeesters en politie in Nederland hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers die protesteren tegen de coronamaatregelen. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vindt dat de gewelddadige opstootjes niets te maken hebben met demonstreren.

Dat liet hij zondag weten in een reactie op de ongeregeldheden op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties uit de hand en greep de politie hard in.

Volgens Grapperhaus zijn dit geen demonstranten maar relschoppers. ‘Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, mobiele eenheid, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden.’

In de loop van zondagavond werd het op nog meer plaatsen onrustig, onder meer in Den Haag, Tilburg en Roermond. Grapperhaus heeft contact met verschillende burgemeesters die hiermee te maken hebben, laat zijn woordvoerster weten.

De demonstranten verzetten zich tegen de coronamaatregelen en met name tegen de avondklok die zaterdag van kracht werd. Daardoor mag niemand meer zonder geldige reden buiten zijn na 21.00 uur tot 04.30 in de ochtend. De minister vindt dat de gebeurtenissen ‘in schril contrast staan met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, zaterdagavond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar.’

Mensen die geweld plegen tegen politiemensen en andere hulpverleners kunnen een zwaardere straf tegemoetzien, licht een woordvoerster van het ministerie toe. Of er eventueel snelrecht wordt toegepast, is aan het Openbaar Ministerie in die plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content