De lijst bevat volgens EenVandaag de namen van journalisten die te kritisch zijn of die te lastige vragen stellen.

In een interne mail van het ministerie komt een journalist van EenVandaag ter sprake. "Ik denk dat de journalist (...) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." DCO is de afdeling persvoorlichting en communicatie.

De bewuste e-mail, die verstuurd is in oktober 2014, is volgens de defensiewoordvoerster ,,een hartenkreet van een Defensiemedewerker die teleurgesteld was over een uitzending van EenVandaag. Het was geen medewerker van de afdeling communicatie".

De minister zelf, die lid is van de liberale VVD van premier Rutte, liet via een tweet weten dat zo'n zwarte lijst niet bestaat. Een woordvoerder noemde het "een onzinverhaal, waardoor wij worden beschadigd".

Kritische reportages

"We hebben voldoende reden om deze ontkenning in twijfel te trekken", aldus dan weer Peter Kwee, eindredacteur van EenVandaag, in het Algemeen Dagblad. "Zij doen het nu af als mailtje van een gefrustreerde medewerker, maar wij zijn ervan overtuigd dat dat niet juist is. We hebben meer dan de e-mail. We hebben ook andere dingen op papier die niet rechtstreeks duiden op een zwarte lijst, maar waar wel een beeld uit naar voren komt dat er geen openheid is tegenover sommige journalisten.''

De Nederlandse journalistenbond en oppositiepartijen SP en D66 zullen hieromtrent vragen stellen aan de minister.

De secretaris van de journalistenbond, Thomas Bruning, verklaarde dat wel meer journalisten de indruk kregen dat ze een obstakelrace reden als ze met kritische vragen bij Defensie aankwamen.

De journalist naar wie in de mail verwezen wordt, heeft voor EenVandaag enkele kritische reportages gemaakt, onder meer over de behandeling van oud-personeel door Defensie, en over ziekmakende wapenolie.

(Belga/RR)

De lijst bevat volgens EenVandaag de namen van journalisten die te kritisch zijn of die te lastige vragen stellen.In een interne mail van het ministerie komt een journalist van EenVandaag ter sprake. "Ik denk dat de journalist (...) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." DCO is de afdeling persvoorlichting en communicatie. De bewuste e-mail, die verstuurd is in oktober 2014, is volgens de defensiewoordvoerster ,,een hartenkreet van een Defensiemedewerker die teleurgesteld was over een uitzending van EenVandaag. Het was geen medewerker van de afdeling communicatie". De minister zelf, die lid is van de liberale VVD van premier Rutte, liet via een tweet weten dat zo'n zwarte lijst niet bestaat. Een woordvoerder noemde het "een onzinverhaal, waardoor wij worden beschadigd"."We hebben voldoende reden om deze ontkenning in twijfel te trekken", aldus dan weer Peter Kwee, eindredacteur van EenVandaag, in het Algemeen Dagblad. "Zij doen het nu af als mailtje van een gefrustreerde medewerker, maar wij zijn ervan overtuigd dat dat niet juist is. We hebben meer dan de e-mail. We hebben ook andere dingen op papier die niet rechtstreeks duiden op een zwarte lijst, maar waar wel een beeld uit naar voren komt dat er geen openheid is tegenover sommige journalisten.''De Nederlandse journalistenbond en oppositiepartijen SP en D66 zullen hieromtrent vragen stellen aan de minister. De secretaris van de journalistenbond, Thomas Bruning, verklaarde dat wel meer journalisten de indruk kregen dat ze een obstakelrace reden als ze met kritische vragen bij Defensie aankwamen.De journalist naar wie in de mail verwezen wordt, heeft voor EenVandaag enkele kritische reportages gemaakt, onder meer over de behandeling van oud-personeel door Defensie, en over ziekmakende wapenolie. (Belga/RR)