Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal, meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Die schade loopt in de miljoenen: tientallen bedrijven blijven op slot en miljoenen eieren worden vernietigd.

"Het gebrekkige optreden van de NVWA heeft het probleem veel en veel groter gemaakt dan nodig was geweest", zegt Hugo Bens van de pluimveehoudersvakgroep van LTO.

Door het eierschandaal wordt ook de export getroffen. De Duitse supermarktketens Aldi, Rewe en Penny hebben Nederlandse eieren in de ban gedaan, merkt de Nederlandse krant op.

De inspectie heeft volgens de kippenboeren veel te laat ingegrepen en de boeren verwijten de NVWA ook de verwarring die deze week ontstond over de veiligheid van eieren.

Op 19 juni is de NVWA al door België getipt over ChickFriend. Het Barneveldse bedrijf heeft daarna nog enkele weken bloedluisbehandelingen uitgevoerd in zeker twintig kippenstallen. ChickFriend zou daarbij het verboden insecticide fipronil hebben gebruikt. Die zit nu in eieren. Vervolgens duurde het nog weken voor duidelijk was welke bedrijven zijn besmet.

In het televisieprogramma Nieuwsuur zei de plaatsvervangend topman dinsdagavond dat mensen beter even geen eitje konden eten. De volgende ochtend kwam de voedselwaakhond daarop terug.

Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal, meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Die schade loopt in de miljoenen: tientallen bedrijven blijven op slot en miljoenen eieren worden vernietigd."Het gebrekkige optreden van de NVWA heeft het probleem veel en veel groter gemaakt dan nodig was geweest", zegt Hugo Bens van de pluimveehoudersvakgroep van LTO. Door het eierschandaal wordt ook de export getroffen. De Duitse supermarktketens Aldi, Rewe en Penny hebben Nederlandse eieren in de ban gedaan, merkt de Nederlandse krant op. De inspectie heeft volgens de kippenboeren veel te laat ingegrepen en de boeren verwijten de NVWA ook de verwarring die deze week ontstond over de veiligheid van eieren. Op 19 juni is de NVWA al door België getipt over ChickFriend. Het Barneveldse bedrijf heeft daarna nog enkele weken bloedluisbehandelingen uitgevoerd in zeker twintig kippenstallen. ChickFriend zou daarbij het verboden insecticide fipronil hebben gebruikt. Die zit nu in eieren. Vervolgens duurde het nog weken voor duidelijk was welke bedrijven zijn besmet.In het televisieprogramma Nieuwsuur zei de plaatsvervangend topman dinsdagavond dat mensen beter even geen eitje konden eten. De volgende ochtend kwam de voedselwaakhond daarop terug.