Nederlandse cafés weren vanaf 1 januari minderjarigen

De brouwers zien u graag weer meer pintjes drinken. © BELGA

Veel uitgaansgelegenheden in Nederland zullen vanaf volgend jaar de deuren sluiten voor 16- en 17-18jarigen. Daarmee willen ze boetes voorkomen die ze kunnen krijgen als ze na 1 januari nog alcohol schenken aan minderjarigen.

Dat meldt de Nederlandse omroep NOS op basis van een bevraging bij kroegen en cafés.

Verhoging leeftijdsgrens

Vanaf 1 januari wordt de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol in openbare gelegenheden verhoogd naar 18 jaar. Kroegbazen die zich niet aan de wet houden, kunnen worden beboet en na drie boetes kan hen zelfs worden verplicht dicht te gaan.

Omdat ze niet kunnen voorkomen dat 18-jarigen alcoholische drankjes kopen voor hun jongere vrienden, vinden veel café-eigenaren het gemakkelijker om dan maar 16- en 17-jarigen helemaal de toegang tot hun etablissement te ontzeggen.

Schadelijk

Door de nieuwe wet wordt zowel het kopen als het bezitten van alcohol voor jongeren verboden. Het wetsvoorstel kwam van de ChristenUnie, SGP, CDA en PvdA. De VVD had de wet later dan 1 januari willen laten ingaan, maar staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) vond dat elke maand die de wet later zou ingaan, schadelijk zou zijn voor de gezondheid van jongeren.

Door de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol en tabak naar 18 jaar, moet het aantal gevallen van alcoholvergiftiging en ongelukken na alcoholgebruik omlaag gaan. Daarnaast zou het plan gezondheidswinst bij jongeren opleveren.

Elsevier.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content