Nederlandse autoriteiten verloren veroordeelde jihadist uit het oog

Nederlands minister van Justitie Ivo Opstelten. © Belga

In Nederland wordt gespeurd naar de veroordeelde jihadist Omar H. De man zat zijn celstraf uit en was vrij toen hij opnieuw veroordeeld werd voor enkele maanden extra in de gevangenis. De autoriteiten zijn de man uit het oog verloren.

De Nederlandse politie en justitie gaan proberen jihadist Omar H. weer op te pakken. De autoriteiten zijn de 23-jarige Amsterdammer, die vorige week in beroep werd veroordeeld tot 1,5 jaar cel, uit het oog verloren. Volgens het Algemeen Dagblad heeft Omar zich bij de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak aangesloten. Aan het Nederlandse persbureau ANP heeft een welingelichte bron bevestigd dat de man in het strijdgebied is. Miniser van Justitie Ivo Opstelten kon dat bevestigen noch ontkennen.

Extra maanden cel

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde H. vorige week, omdat die wilde meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deelnam aan een training voor terrorisme en zich schuldig had gemaakt aan opruiing. H. was niet aanwezig toen de uitspraak gedaan werd. De man was vrij omdat hij de straf die hij van de rechtbank had gekregen al had uitgezeten.

Door de nieuwe uitspraak moet H. echter nog een aantal maanden de cel in, hoewel hij de uitspraak nog kan aanvechten. Volgens Opstelten is H. niet voor niets veroordeeld, en dient hij opnieuw gearresteerd te worden. Er zal ook een opsporingsbevel uitgaan.

Vergaren van kennis strafbaar

Het is volgens de minister een gezamenlijke verantwoordelijkheid van politie, inlichtingendiensten en gemeenten om in de gaten te houden waar jihadisten zich bevinden.

Vorige week was het Openbaar Ministerie in Nederland nog heel blij met de zwaardere veroordeling van H. Die maakt het voor politie en justitie mogelijk om sneller op te treden en te vervolgen bij terroristische dreiging. Het hof vindt ook het verwerven van kennis een vorm van training voor terrorisme. Tot nu toe was training en het vergaren van kennis nog niet strafbaar. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content