Nederland kampt net als heel wat andere West-Europese landen met een grote toestroom aan vluchtelingen. De noodopvang voor al deze mensen bezorgde de regering van Mark Rutte al kopbrekens, getuige de protesten in het dorpje Oranje. Maar er was ook bezorgdheid over de volgende stap, als de asielaanvraag is goedgekeurd. Voortaan moet het dus allemaal wat "soberder", lees "minder luxueus" of "goedkoper". Asielzoekers zouden voortaan genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een containerwoning of huisvesting in een verbouwd kantoorpand. Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe eenvoudige onderkomens ter beschikking stellen.

Verder komt er een collectieve ziektekostenregeling. De huur en ziektekostenregeling zouden worden verrekend via de bijstandsuitkering van de asielzoeker, die dus lager zal uitvallen. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra krijgen de asielzoekers nog wel meer dingen in natura, en kan de uitkering wat hem betreft omlaag naar een leefgeld van "enkele tientjes" per maand.

Doorstroming

De maatregelen zijn opvallend, omdat de sociaaldemocratische PvdA het voorbije weekend in reactie op uitspraken van liberaal Zijlstra nog expliciet "een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling" afwees. De pas besliste plannen noemen PvdA-leiders "sober maar rechtvaardig". Fractieleider Diederik Samsom zei dat de woningen waarin de asielzoekers zouden terechtkomen, ook wel aantrekkelijk waren voor studenten.

Momenteel verblijven in de Nederlandse asielzoekerscentra 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Maar bij de gemeenten is er een gebrek aan sociale huurwoningen, waardoor de asielzoekers dan maar langer in het opvangcentrum blijven. Daardoor ontstaat dan weer plaatsgebrek voor nieuwe vluchtelingen, die voorlopig ondergebracht werden in noodopvanglocaties. De komende zes maanden zouden nu zo'n 10.000 asielzoekers met een verblijfstatus moeten doorstromen.

(Belga/RR)

Nederland kampt net als heel wat andere West-Europese landen met een grote toestroom aan vluchtelingen. De noodopvang voor al deze mensen bezorgde de regering van Mark Rutte al kopbrekens, getuige de protesten in het dorpje Oranje. Maar er was ook bezorgdheid over de volgende stap, als de asielaanvraag is goedgekeurd. Voortaan moet het dus allemaal wat "soberder", lees "minder luxueus" of "goedkoper". Asielzoekers zouden voortaan genoegen moeten nemen met bijvoorbeeld een containerwoning of huisvesting in een verbouwd kantoorpand. Het is de bedoeling dat gemeenten de nieuwe eenvoudige onderkomens ter beschikking stellen. Verder komt er een collectieve ziektekostenregeling. De huur en ziektekostenregeling zouden worden verrekend via de bijstandsuitkering van de asielzoeker, die dus lager zal uitvallen. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra krijgen de asielzoekers nog wel meer dingen in natura, en kan de uitkering wat hem betreft omlaag naar een leefgeld van "enkele tientjes" per maand. De maatregelen zijn opvallend, omdat de sociaaldemocratische PvdA het voorbije weekend in reactie op uitspraken van liberaal Zijlstra nog expliciet "een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling" afwees. De pas besliste plannen noemen PvdA-leiders "sober maar rechtvaardig". Fractieleider Diederik Samsom zei dat de woningen waarin de asielzoekers zouden terechtkomen, ook wel aantrekkelijk waren voor studenten. Momenteel verblijven in de Nederlandse asielzoekerscentra 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Maar bij de gemeenten is er een gebrek aan sociale huurwoningen, waardoor de asielzoekers dan maar langer in het opvangcentrum blijven. Daardoor ontstaat dan weer plaatsgebrek voor nieuwe vluchtelingen, die voorlopig ondergebracht werden in noodopvanglocaties. De komende zes maanden zouden nu zo'n 10.000 asielzoekers met een verblijfstatus moeten doorstromen. (Belga/RR)