Nederland wil geen vernieuwde Amerikaanse atoombommen

© Reuters

Het Nederlandse parlemnet wil niet dat de VS de B61-atoomwapens vernieuwt die liggen opgeslagen in het land. Bommen van hetzelfde type liggen vermoedelijk ook op Kleine Brogel.

De Amerikanen overwegen ruim 664 miljoen dollar (507 miljoen euro) uit te trekken voor de modernisering van de B61, de atoombom die vermoedelijk ook op vliegbasis Volkel in Nederland ligt opgeslagen.

Raymond Knops (CDA) overhandigde donderdag in Washington een brief namens een meerderheid van de Tweede Kamer (de Nederlandse tegenhanger van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers) aan het Amerikaanse Congres. Daarin wordt gevraagd om af te zien van de modernisering.

200 bommen

Het Congres bespreekt momenteel de wet waarmee fondsen worden vrijgemaakt voor het up-to-date maken van de B61. Daarvan liggen er vermoedelijk tien tot twintig op de basis in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Onlangs bevestigden de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan hiervan. De Nederlandse regering wil niets zeggen over de aanwezigheid van kernwapens. De B61 zou in nog vier andere Europese landen liggen, waaronder België. Het gaat in totaal om 150 tot 200 kernbommen.

Verwijdering

De B61 moet in 2017 worden gemoderniseerd. Volgens PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren kan het geld beter aan iets anders worden besteed.

Knops durft nog niet te zeggen wat de uitkomst zal zijn van het debat in het Congres. Eind vorig jaar stemde al een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie die de Nederlandse regering opriep de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa tot speerpunt te maken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content