Nederland vervoegt coalitie tegen IS

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Belgische tegenhanger Pieter De Crem. © Belga

Nederland heeft besloten deel te nemen aan de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS). De steunt bestaat uit gevechtsvliegtuigen en het trainen van Iraakse en Koerdische militairen en beperkt zich tot Irak.

Nederland gaat alleen in Irak meedoen aan luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het kabinet levert daarvoor het komende jaar zes F-16-gevechtsvliegtuigen en twee reservetoestellen. Nederlandse militairen gaan bovendien Iraakse en Koerdische militairen trainen. Dat gebeurt op afgeschermde locaties, buiten het gebied dat in handen is van IS.

‘Militaire kracht en opmars IS breken’

Aan de militaire missie doen in totaal 380 militairen mee, onder wie 130 voor het trainingsdeel. In Syrië, waar IS ook actief is, zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun. Dat hebben vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aangekondigd na afloop van een extra ministerraad.

Nederland stelt de gevechtsvliegtuigen voor een jaar beschikbaar, zei Hennis. De Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen IS is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken. Volgens de Amerikanen zal die eerste fase een half jaar tot een jaar duren. Voor de inzet van de F-16’s gaan maximaal 250 militairen op missie.

‘Geen mandaat voor Syrië’

Er is internationaal geen overeenstemming over een “adequaat volkenrechtelijk mandaat” voor militair ingrijpen tegen Islamitische Staat in Syrië. Voor ingrijpen in Irak biedt een (herhaald) verzoek om steun van de legitieme Iraakse regering “afdoende mandaat” voor de Nederlandse inzet. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat in een toelichting op het kabinetsbesluit om mee te doen met de strijd tegen IS in Irak, maar niet met de strijd in Syrië.

Het kabinet is zich er “uiteraard” van bewust dat IS zich kan verplaatsen van Irak naar Syrië. De Amerikanen proberen dat met een offensief te beperken. Het kabinet heeft begrip voor dat Amerikaans ingrijpen in Syrië, “ook al trekken wij de conclusie dat Nederland daar niet aan meedoet”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content