Dekker wil 'gedetineerden nadrukkelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun gedrag aan te passen'. Maar hij wil hen ook helpen bij hun terugkeer in de samenleving. Daarom moeten ze bijvoorbeeld meer kunnen werken en leren solliciteren.

Gevangenen die hun beste beentje voorzetten, kunnen aan het einde van hun straf buiten de gevangenismuren aan het werk. Ze brengen daar dan nog wel de nacht door. Daarvoor komen er speciale afdelingen. Dekker wil ook smokkel van bijvoorbeeld telefoons naar de cel tegengaan. Er komt een proef met een stoorzender voor gsm's.

Dekker wil 'gedetineerden nadrukkelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun gedrag aan te passen'. Maar hij wil hen ook helpen bij hun terugkeer in de samenleving. Daarom moeten ze bijvoorbeeld meer kunnen werken en leren solliciteren. Gevangenen die hun beste beentje voorzetten, kunnen aan het einde van hun straf buiten de gevangenismuren aan het werk. Ze brengen daar dan nog wel de nacht door. Daarvoor komen er speciale afdelingen. Dekker wil ook smokkel van bijvoorbeeld telefoons naar de cel tegengaan. Er komt een proef met een stoorzender voor gsm's.