Nederland schond mogelijk onschendbaarheid van Turkse diplomaten

Beeld van betogingen in Rotterdam © Belga

Twee diplomaten werden vorige week zaterdag, tijdens het ongewenste bezoek van de Turkse minister van Familiezaken aan Rotterdam, meegenomen naar een politiebureau. Daar zijn hun diplomatieke paspoorten in beslag genomen. Nochtans genieten diplomaten van onschendbaarheid.

Nederland ‘betreurt’ dat mogelijk een fout is gemaakt bij de aanpak van twee Turkse diplomaten. Het duo werd vorige week zaterdag, tijdens het ongewenste bezoek van de Turkse minister van Familiezaken aan Rotterdam, meegenomen naar een politiebureau. Daar zijn hun diplomatieke paspoorten in beslag genomen, bevestigen zowel Turkse als Nederlandse overheidsbronnen in De Volkskrant.

Maar volgens het Verdrag van Wenen uit 1961 zijn diplomaten onschendbaar. Turkije meent dat de rechten van de twee zijn geschonden en overweegt Nederland aan te klagen. Volgens bijzonder hoogleraar internationaal recht en politiek Geert-Jan Knoops zou die zaak best eens kans maken bij het Internationaal Gerechtshof.

Mark Rutte.
Mark Rutte.© BelgaImage

Nederland biedt nadrukkelijk nog geen excuses aan, maar zoekt het voorval uit, schrijft De Volkskrant.

‘De politie wist heel goed wie ze waren. Ze hadden hun diplomatieke passen bij zich, maar zijn toch meegenomen naar het bureau’, zegt een Turkse functionaris die niet met naam in de krant wil. ‘Het is niet waar dat ze daar meteen zijn losgelaten, ze zijn twee uur vastgehouden en in eenpersoonscellen gestopt. Hun persoonlijke bezittingen zijn afgepakt, inclusief hun paspoort en telefoon.’

Een woordvoerder van premier Mark Rutte erkende eerder al dat in de chaos zaterdagnacht twee diplomaten korte tijd werden vastgehouden. Volgens de woordvoerder wist de politie toen niet wie zij waren. ‘Toen bleek dat het om diplomaten ging, zijn ze onmiddellijk vrijgelaten’. Een andere overheidsbron ontkent in De Volkskrant ook dat de diplomaten in de cel zaten. ‘Ze zijn niet aangehouden, maar opgehouden, dat is een juridisch verschil’.

Er bestaat ook nog discussie of de diplomatieke immuniteit geldt voor de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya. Volgens het kabinet-Rutte geniet zij geen bescherming, maar hoogleraar Knoops is daar niet zo zeker van. ‘Er is jurisprudentie die aanwijst dat de diplomatieke immuniteit ook geldt voor een zittend minister’, zegt hij in de krant.

Partner Content