Nederland rouwt: gewijzigd vliegverkeer en geen amusementsprogramma’s

De Nederlandse vlagt hangt halfstok © Reuters

In Nederland wordt een dag van nationale rouw gehouden om de slachtoffers van de vliegtuigramp met de Maleisische Boeing MH17 te herdenken.

Sobere radioshows, vlaggen die halfstok hangen en stilte op het spoor en de vliegvelden: de dag van nationale rouw in Nederland wordt goed opgevolgd.

Op veel plaatsen hangen vlaggen halfstok: bij gebouwen van de overheid en bij ambassades, zoals de Nederlandse post in Oekraïne, maar ook veel gewone Nederlanders hebben aan hun huis de vlag halfstok gehangen.

Om 16.00 uur, als de vliegtuigen met aan boord zo’n 40 kisten met lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne landen op Eindhoven Airport, is het stil in Nederland. Zo staan de treinen een minuut stil en ook op verschillende sportevenementen zullen deelnemers pauzeren.

Minuut stilte

Op de Nederlandse commerciële vliegvelden landen of starten geen vliegtuigen. Dat vergt enige voorbereiding en dus zullen er 10 minuten voor 4 uur al geen toestellen meer taxiën of de landing inzetten. In de minuten voorafgaand aan de stilte luiden kerken hun klokken.

Molenaars is verzocht hun molens in de zogenoemde rouwstand te zetten. Voetballers die woensdag oefenduels spelen, houden een minuut stilte en dragen een rouwband. Verschillende kerken in Nederland openen woensdag vanwege de herdenking de deuren.

Rechtszaken worden rond de stilteminuut geschorst en in veel supermarkten kunnen klanten niet afrekenen rond 16.00 uur. Op publieke en commerciële tv- en radiozenders is de programmering uiterst sober. Reclames worden geschrapt, muziek wordt aangepast en ook bepaalde amusementsprogramma’s worden niet uitgezonden.

Stille tocht

Woensdagavond zal een stille tocht worden gehouden in Amsterdam. Die begint en eindigt op de Dam. Uit respect zullen er tussen 19.00 en 22.00 uur geen vliegtuigen laag over de Dam vliegen.

Op Eindhoven Airport ligt het vliegverkeer woensdagmiddag ruim 2 uur stil, omdat dan de lichamen aankomen op het vliegveld. Die zullen daarna naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht. Vandaar dat delen van de snelwegen A2 en A27 tijdelijk gesloten zullen worden, als de colonne met lijkwagens passeert. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content