Voor het eerst is op basis van bronnenonderzoek een realistische schatting gemaakt van de omvang van de internationaal opererende Nederlandse drugsindustrie. Met een omzet rondom twintig miljard euro behoort Nederland volgens internationale vergelijkingen tot de wereldtop. De drugscriminelen steken een bedrijf als Philips naar de kroon dat in 2017 voor bijna achttien miljard aan goederen produceerde.

Vier onderzoekers van de Politieacademie, onder leiding van professor Pieter Tops, hebben anderhalf jaar aan hun rapport, 'Waar een klein land groot in kan zijn', gewerkt. Ze concentreerden zich op 2017 en op de productie van amfetamine (speed) en xtc, de synthetische drugs. De handel in cannabis, cocaïne en heroïne bleef buiten beschouwing.

'Ongemakkelijke waarheid'

De onderzoekers spreken van 'een ongemakkelijke waarheid'. In Nederland blijken in 2017 meer dan 600 miljoen grammen amfetamine te zijn vervaardigd en bijna één miljard xtc-pillen. 'Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken', concluderen de onderzoekers.

De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Er zijn te weinig agenten die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. En de strafmaat is laag.

De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de regering. Het rapport maakt volgens de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus de ernst duidelijk van de drugsproblematiek en de rol die Nederland daarin speelt. Die vindt het 'schokkend als je het zo bij elkaar ziet' en zegt zich bewust te zijn van de 'beschamende positie' die Nederland inneemt op de internationale ranglijst van drugs producerende landen.

Voor het eerst is op basis van bronnenonderzoek een realistische schatting gemaakt van de omvang van de internationaal opererende Nederlandse drugsindustrie. Met een omzet rondom twintig miljard euro behoort Nederland volgens internationale vergelijkingen tot de wereldtop. De drugscriminelen steken een bedrijf als Philips naar de kroon dat in 2017 voor bijna achttien miljard aan goederen produceerde. Vier onderzoekers van de Politieacademie, onder leiding van professor Pieter Tops, hebben anderhalf jaar aan hun rapport, 'Waar een klein land groot in kan zijn', gewerkt. Ze concentreerden zich op 2017 en op de productie van amfetamine (speed) en xtc, de synthetische drugs. De handel in cannabis, cocaïne en heroïne bleef buiten beschouwing.De onderzoekers spreken van 'een ongemakkelijke waarheid'. In Nederland blijken in 2017 meer dan 600 miljoen grammen amfetamine te zijn vervaardigd en bijna één miljard xtc-pillen. 'Het is alleen met voldoende, volhardende en toegewijde capaciteit en een constant brede internationale aanpak te bestrijden. Daaraan heeft het de afgelopen jaren ontbroken', concluderen de onderzoekers.De mondiale toppositie is onder meer te verklaren omdat Nederland vanwege de ligging en infrastructuur een ideaal vestigingsklimaat heeft voor criminelen. Ook de tolerante houding ten opzichte van gebruik en productie van synthetische drugs speelt een belangrijke rol. Er zijn te weinig agenten die strafrechtelijk onderzoek verrichten, waardoor de pakkans laag is. En de strafmaat is laag.De georganiseerde drugscriminaliteit leidt echter tot veel geweld. De brede aanpak ervan zou volgens de onderzoekers daarom topprioriteit moeten zijn voor de regering. Het rapport maakt volgens de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus de ernst duidelijk van de drugsproblematiek en de rol die Nederland daarin speelt. Die vindt het 'schokkend als je het zo bij elkaar ziet' en zegt zich bewust te zijn van de 'beschamende positie' die Nederland inneemt op de internationale ranglijst van drugs producerende landen.