Nederland onverbiddelijk: Mauro wordt uitgewezen

Er is een verdict in het dossier van een 18-jarige asielzoeker die Nederland al dagenlang in de ban houdt. De jonge Angolees Mauro Manuel wordt het land uitgezet.

Mauro Manuel (18) is een Angolees die perfect geïntegreerd is in Nederland. Hij spreekt Nederlands met een Limburgs accent en heeft de harten gestolen van veel Nederlanders. Een Nederlandse journalist raakte op de VRT-radio niet uitgepraat over hoe lief Mauro wel niet is.

In Nederland krijgen asielzoekers onder de 18 bijna automatisch een verblijfsvergunning. Eenmaal 18 zijn ze voor de wet volwassen en moeten ze terug naar het land van herkomst. Zoals Mauro zijn er minstens 75 gevallen en vele zijn nog schrijnender.

Pleeggezin
Mauro woont al vanop zeer jonge leeftijd bij een pleeggezin. Zijn moeder had hem in Angola alleen op een vliegtuig gezet en naar Nederland gestuurd. Het gezin probeert hem al jarenlang te adopteren, maar slaagt daar niet. Mauro procedeert intussen al 8 jaar om in Nederland te mogen blijven.

Hij kan zich op zijn achttiende niet veel herinneren van zijn vaderland. Zijn zaak trok de aandacht van de media nadat hij een brief had geschreven aan de regering waarin hij smeekte om te mogen blijven in het pleeggezin waar hij het ‘erg naar de zin’ had.

‘Onrechtvaardig’
De oppositie wil dat een uitzondering wordt gemaakt voor Mauro en dat hij in het land mag blijven. De zaak verhit al dagenlang de gemoederen in Nederland. In de tweede kamer was Mauro het onderwerp van een zeer verhit debat. De oppositie noemt het ‘onrechtvaardig’ dat Mauro naar een land wordt gestuurd ‘waar hij niets mee heeft.’

Sommige kamerleden verwijten minister van Asielzaken Gerd Leers (CDA) dat hij in dit dossier voor zijn beurt heeft gesproken. De minister liet nog voor de zaak aan bod kwam in het parlement weten dat hij geen voorstander is van een uitzondering voor Mauro. Daarop sprong de PVV van Geert Wilders op het dossier. De partij zei dat ze Leers steunde en dat ze een uitzondering nooit zou gedogen. Dat zou het debat op voorhand onmogelijk gemaakt hebben.

Geen asiel
Minister Leers heeft nu definitief beslist om Mauro uit te wijzen. “Ik zie geen redenen waarom Mauro asiel zou krijgen in Nederland. Ik maak geen gebruik van mijn bevoegdheid om een uitzondering te maken.” De minister zei dat de zogenaamde discretionaire bevoegdheid geen ‘rommelpot’ is voor gevallen waarin politieke druk is ontstaan.

De CDA-fractie steunt Leers in zijn beslissing. Eerder vroegen CDA-leden de minister nog om een uitzondering te maken. Ze zeggen dat Leers hen nu overtuigd heeft dat hij geen uitzondering kan maken. De PVV heeft zich in een persbericht bijzonder tevreden uitgelaten over de beslissing van Leers.

Mauro kan een studievergunning aanvragen om in Nederland te blijven, maar daarvoor moet hij eerst uitgewezen worden en de aanvraag doen vanuit Angola. (EE)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content