Nederland leest Moskou de les na cyberaanval door Russische spionnen

Camerabeeld van de vier Russische agenten die aankomen op de luchthaven van Schiphol. © BelgaImage

De manier waarop Nederland vier Russische spionnen te kijk zette, leert dat het Westen de agressieve aanpak van Moskou beu is.

In maart ontkende Moskou nog fors dat het iets te maken had met de poging om de gewezen dubbelspion Sergej Skripal in Engeland te vermoorden. Vorige week maakte de Nederlandse overheid op een persconferentie bekend dat haar inlichtingendienst MIVD in april vier Russische agenten op heterdaad heeft betrapt bij een poging om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Hun huurwagen zat vol hackersmateriaal en verder onderzoek leerde dat ontkennen dit keer geen zin had. De vier werken voor de Russische militaire inlichtingendienst, ze werden opgepakt en het land uitgezet. Hun namen en gezichten zijn nu bekend, hun spionnencarrière zit erop.

Ondanks Donald Trump en de brexit laat het Westen zich niet uit elkaar spelen: dat is de boodschap aan Rusland.

In de OPCW werd op dat moment een staal onderzocht van het gif dat bij de aanslag op Skripal werd gebruikt. Het werd ook duidelijk dat dezelfde jongens of lui van hun team eerder betrokken waren bij een poging om het onderzoek te beïnvloeden naar het neerhalen in 2014 van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïne. Een Russische raket maakte daarbij bijna tweehonderd Nederlandse slachtoffers. Het incident leidt nog altijd tot spanning tussen Den Haag in Moskou. Dezelfde spionnengroep zou ook, onder meer, zijn binnengedrongen in een netwerk van het Wereldantidopingagentschap en zou tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 in Amerika servers van de Democratische Partij hebben gehackt.

Zoals in Engeland met de aanslag op Skripal, gingen de Russen ook in Nederland niet bijzonder professioneel te werk. Het zal Moskou wel niet lekker zitten dat het zich door het kleine Nederland de les heeft laten lezen. Dat Nederland zich tot op de persconferentie door Britten en Amerikanen liet bijstaan, is bovendien een niet mis te verstane boodschap: ondanks Donald Trump en de brexit laat het Westen zich niet uit elkaar spelen. De Britten maakten tevoren ook al de namen bekend van de Russen die van de aanslag op Skripal worden verdacht. De VS van hun kant beginnen een rechtszaak tegen zeven Russische hackers, in de hoop om ze ooit te kunnen veroordelen.

Het is niet gebruikelijk dat er zo uitgebreid over spionagezaken wordt gecommuniceerd. Ook dat wijst erop dat het Westen genoeg heeft van de agressieve Russische aanpak. Toch geloven experts niet dat Moskou snel van strategie zal veranderen. Hackers worden ingezet als het imago van het land op het spel staat. Zoals dat meestal het geval is, spelen ook deze spionnen een rol in een politieke oorlog. Het zou overigens verbazen als de Amerikanen en de Britten zich op dat vlak onbetuigd lieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content