Een ruime meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer steunt de aanschaf van de eerste acht Joint Strike Fighters. "Dit is de point of no return", zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een debat over de opvolger van de F-16.

De aanschaf is volgens Hennis ook van belang gezien de ontwikkelingen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Het is in dat kader "hoog tijd" dat de luchtmacht duidelijkheid krijgt over het gevechtsvliegtuig waarmee ze in de toekomst gaat vliegen, aldus de bewindsvrouw. Het kabinet haalt het gevoelige dossier hiermee "over de eindstreep", stelde Ronald Vuijk van de rechts-liberale VVD.

'Besluit niet uitstellen'

Over de opvolger van de F-16 is sinds medio jaren negentig gediscussieerd. De acht toestellen moeten in 2019 gaan vliegen bij de Koninklijke Luchtmacht. In totaal moeten er 37 komen voor 4,5 miljard euro.

Het links-liberale D66 keerde zich tegen het besluit. De partij ziet te veel onzekerheden als het gaat om onder meer de kosten en prestaties van het Amerikaanse toestel. We worden "steeds verder het JSF-moeras ingetrokken", aldus Wassila Hachchi. Hiermee maakt D66 "een draai", oordeelde Vuijk. PvdA en CDA wilden weten welk alternatief Hachchi dan zag voor de JSF oftewel F-35. "Je kan een besluit niet nog een paar jaar uitstellen", verklaarde Raymond Knops van het CDA. PVV, GroenLinks en SP zijn ook tegen de aankoop.

'Stijgende lijn in ontwikkeling'

Het CDA heeft nog wel zorgen. De financiële onderbouwing van het project is niet duurzaam, meent Knops. Verder vinden de christendemocraten het niet goed dat er geen rekening wordt gehouden met vredesverliezen. Het kabinet gaat volgens hem uit van "wensdenken". Volgens Hennis zijn er altijd risico's bij het aanschaffen van wapensystemen. "Zeker bij deze." Maar zij ziet juist een "stijgende lijn" in de ontwikkeling van de JSF. (Belga/WB)

Een ruime meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer steunt de aanschaf van de eerste acht Joint Strike Fighters. "Dit is de point of no return", zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een debat over de opvolger van de F-16.De aanschaf is volgens Hennis ook van belang gezien de ontwikkelingen in Oekraïne en het Midden-Oosten. Het is in dat kader "hoog tijd" dat de luchtmacht duidelijkheid krijgt over het gevechtsvliegtuig waarmee ze in de toekomst gaat vliegen, aldus de bewindsvrouw. Het kabinet haalt het gevoelige dossier hiermee "over de eindstreep", stelde Ronald Vuijk van de rechts-liberale VVD. Over de opvolger van de F-16 is sinds medio jaren negentig gediscussieerd. De acht toestellen moeten in 2019 gaan vliegen bij de Koninklijke Luchtmacht. In totaal moeten er 37 komen voor 4,5 miljard euro. Het links-liberale D66 keerde zich tegen het besluit. De partij ziet te veel onzekerheden als het gaat om onder meer de kosten en prestaties van het Amerikaanse toestel. We worden "steeds verder het JSF-moeras ingetrokken", aldus Wassila Hachchi. Hiermee maakt D66 "een draai", oordeelde Vuijk. PvdA en CDA wilden weten welk alternatief Hachchi dan zag voor de JSF oftewel F-35. "Je kan een besluit niet nog een paar jaar uitstellen", verklaarde Raymond Knops van het CDA. PVV, GroenLinks en SP zijn ook tegen de aankoop. Het CDA heeft nog wel zorgen. De financiële onderbouwing van het project is niet duurzaam, meent Knops. Verder vinden de christendemocraten het niet goed dat er geen rekening wordt gehouden met vredesverliezen. Het kabinet gaat volgens hem uit van "wensdenken". Volgens Hennis zijn er altijd risico's bij het aanschaffen van wapensystemen. "Zeker bij deze." Maar zij ziet juist een "stijgende lijn" in de ontwikkeling van de JSF. (Belga/WB)