Rutte en Samsom kregen de steun van hun fracties om de kabinetsformatie helemaal af te ronden. Rutte zei na afloop dat zijn fractie had ingestemd met het akkoord, dat 'evenwichtig' werd genoemd. De fractie denkt dat Nederland met het regeerakkoord sterker uit de crisis kan komen, zei Rutte. Samsom zei dat hij steun had van zijn fractie en het mandaat om de gesprekken met de VVD nu af te ronden.

Veel maatregelen die Rutte en Samsom de afgelopen weken overeenkwamen, lekten de afgelopen dagen al uit. Zo willen VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk, verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking. De partijen zouden ook van plan zijn de Hedwigepolder onder water te zetten.

Samsom vertelde voor zijn fractievergadering dat hij eerder nog contact had gehad met Rutte, nadat ze de doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) van hun voorgestelde maatregelen hadden gezien.

De verwachting is dat het nieuwe kabinet van VVD en PvdA volgende week een feit kan zijn. Later deze week volgt vermoedelijk een Kamerdebat waarna Rutte tot formateur kan worden benoemd. Hij kan dan gesprekken voeren met de kandidaat-bewindslieden. Waarschijnlijk staat het kabinet dan in de loop van volgende week op het bordes bij koningin Beatrix. (Belga/INM)

Rutte en Samsom kregen de steun van hun fracties om de kabinetsformatie helemaal af te ronden. Rutte zei na afloop dat zijn fractie had ingestemd met het akkoord, dat 'evenwichtig' werd genoemd. De fractie denkt dat Nederland met het regeerakkoord sterker uit de crisis kan komen, zei Rutte. Samsom zei dat hij steun had van zijn fractie en het mandaat om de gesprekken met de VVD nu af te ronden. Veel maatregelen die Rutte en Samsom de afgelopen weken overeenkwamen, lekten de afgelopen dagen al uit. Zo willen VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk, verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking. De partijen zouden ook van plan zijn de Hedwigepolder onder water te zetten. Samsom vertelde voor zijn fractievergadering dat hij eerder nog contact had gehad met Rutte, nadat ze de doorrekening door het Centraal Planbureau (CPB) van hun voorgestelde maatregelen hadden gezien. De verwachting is dat het nieuwe kabinet van VVD en PvdA volgende week een feit kan zijn. Later deze week volgt vermoedelijk een Kamerdebat waarna Rutte tot formateur kan worden benoemd. Hij kan dan gesprekken voeren met de kandidaat-bewindslieden. Waarschijnlijk staat het kabinet dan in de loop van volgende week op het bordes bij koningin Beatrix. (Belga/INM)