Nederland en Turkije in nieuwe diplomatieke rel na erkenning Armeense genocide

De Turkse premier Binali Yildirim © Belga Image

De Turkse regering veroordeelt ’ten scherpste’ het besluit van de Nederlandse Tweede Kamer om de massamoord op Armeniërs in 1915, ten tijde van het Ottomaanse Rijk, te bestempelen als genocide. Ankara heeft de Nederlandse topdiplomaat in het land op het matje geroepen.

De Tweede Kamer stemde met grote meerderheid in om de slachting van ruim een eeuw geleden te erkennen als volkerenmoord. Alleen de drie Kamerleden van DENK stemden tegen.

Ankara noemt die beslissing ongefundeerd en zowel historisch als juridisch van generlei waarde. Nederland krijgt bovendien een sneer als land dat stond toe te kijken bij de etnische zuiveringen in Srebrenica.

Een en ander dreigt de Nederlands-Turkse relaties opnieuw verder onder druk te zetten. De diplomatieke banden tussen Den Haag en Ankara raakten vorig jaar onderkoeld nadat de regering-Rutte had verboden dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne kwamen voeren. Beide partijen eisten excuses van elkaar maar die bleven achterwege.

Recent leken de relaties nochtans weer te verbeteren, toen Turkije zijn waardering uitsprak voor de Nederlandse opstelling rond het offensief tegen de Koerden in de Noord-Syrische regio Afrin.

Herdenking

Turkije waardeert het wel dat de Nederlandse regering-Rutte III beslist om te blijven spreken van ‘de kwestie van de Armeense genocide’.

Den Haag stuurt wel een kabinetslid naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan, maar dat wordt door Ankara niet beschouwd als een erkenning.

‘Genocide’

In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs – volgens Armenië tot 1,5 miljoen – vermoord. De Turkse regering zegt dat het dodental veel lager lag en wil niet weten van de term genocide.

Turkije riep vorige week de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje toen het voornemen bekend werd om de Armeense genocide te laten erkennen door de Tweede Kamer.

De Belgische federale regering erkende de Armeense genocide officieel in 2015, met een verklaring van premier Charles Michel (MR) in het parlement.

Partner Content