Ze hebben hun ontslag tijdens een persconferentie officieel bevestigd.

De feiten dateren uit 2001 toen Fred Teeven, destijds procureur, een deal sloot met de drugscrimineel Cees H. Tegen Cees H., die een centrale rol zou gespeeld hebben in een grote hasjbende, werd eerst 500 miljoen gulden schadevergoeding geëist. Maar omdat de beschuldigingen moeilijk te bewijzen waren, omdat zijn geld in het buitenland stond waar men er zonder duidelijke veroordeling niet aankon, en omdat er een lange procedure dreigde, kwam er een veel betere deal voor de beschuldigde uit de bus. Tot dusver was gezegd dat H. 750.000 gulden boete betaalde. In ruil maakte de overheid (blijkbaar belastingvrij) 1,25 miljoen gulden voor hem vrij die hij op een geblokkeerde rekening in Luxemburg had staan. Na de deal zou de overheid niet langer jacht maken op het fortuin van H.

Dat was de versie die minister Opstelten tot vorige week in de Tweede Kamer verdedigde. Het motto van Opstelten, die samen met zijn staatssecretaris stond voor hard optreden tegen misdaad, was overigens: "Misdaad mag niet lonen".

Het tv-programma Nieuwsuur meldde echter vorige woensdag dat de misdaad voor H. wel degelijk geloond had. Het programma verwees naar een bonnetje waaruit bleek dat overheid een veel guller bedrag aan de advocaat van H. had overgeschreven (nog altijd belastinvrij). Het ging niet om 1,25 miljoen plus 750.000 schadevergoeding maar wel om afgerond 4,7 miljoen gulden (2,5 miljoen euro).

Gevonden!

Minister Opstelten verklaarde vorige week dat het bonnetje van de transactie, waarnaar Nieuwsuur verwees, ondanks een grondige zoektocht nergens gevonden was. Waarna hij de oude cijfers herhaalde. "Vertrouw me nu maar", zei hij.

Enkele uren later koketteerde de advocaat van de drugdealer in het tv-programma Pauw met zijn afschrift, zijn bonnetje.

Maandag bleek bij een nieuwe zoektocht niet zozeer het bonnetje maar een elektronische schermprint toch beschikbaar te zijn op het ministerie, en werd ook op het ministerie duidelijk dat Opstelten en Teeven de Tweede Kamer verkeerd hadden ingelicht.

Waarna minister en staatssecretaris, die allebei behoren tot de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, beslisten ontslag te nemen. "Ik geloof dat ik niet verder geloofwaardig kan opereren", aldus Teeven, die nog altijd de deal bleef verdedigen. De informatie had "al eerder ontsloten kunnen worden", aldus Opstelten.

Over de affaire wordt dinsdag in de Tweede Kamer gedebatteerd.

Opstelten kwam recent ook onder vuur omdat hij niet heel overtuigend vragen had beantwoord over het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines, de MH17.

Het ontslag valt een week voor regionale verkiezingen.

(RR)

Ze hebben hun ontslag tijdens een persconferentie officieel bevestigd.De feiten dateren uit 2001 toen Fred Teeven, destijds procureur, een deal sloot met de drugscrimineel Cees H. Tegen Cees H., die een centrale rol zou gespeeld hebben in een grote hasjbende, werd eerst 500 miljoen gulden schadevergoeding geëist. Maar omdat de beschuldigingen moeilijk te bewijzen waren, omdat zijn geld in het buitenland stond waar men er zonder duidelijke veroordeling niet aankon, en omdat er een lange procedure dreigde, kwam er een veel betere deal voor de beschuldigde uit de bus. Tot dusver was gezegd dat H. 750.000 gulden boete betaalde. In ruil maakte de overheid (blijkbaar belastingvrij) 1,25 miljoen gulden voor hem vrij die hij op een geblokkeerde rekening in Luxemburg had staan. Na de deal zou de overheid niet langer jacht maken op het fortuin van H.Dat was de versie die minister Opstelten tot vorige week in de Tweede Kamer verdedigde. Het motto van Opstelten, die samen met zijn staatssecretaris stond voor hard optreden tegen misdaad, was overigens: "Misdaad mag niet lonen".Het tv-programma Nieuwsuur meldde echter vorige woensdag dat de misdaad voor H. wel degelijk geloond had. Het programma verwees naar een bonnetje waaruit bleek dat overheid een veel guller bedrag aan de advocaat van H. had overgeschreven (nog altijd belastinvrij). Het ging niet om 1,25 miljoen plus 750.000 schadevergoeding maar wel om afgerond 4,7 miljoen gulden (2,5 miljoen euro).Minister Opstelten verklaarde vorige week dat het bonnetje van de transactie, waarnaar Nieuwsuur verwees, ondanks een grondige zoektocht nergens gevonden was. Waarna hij de oude cijfers herhaalde. "Vertrouw me nu maar", zei hij. Enkele uren later koketteerde de advocaat van de drugdealer in het tv-programma Pauw met zijn afschrift, zijn bonnetje. Maandag bleek bij een nieuwe zoektocht niet zozeer het bonnetje maar een elektronische schermprint toch beschikbaar te zijn op het ministerie, en werd ook op het ministerie duidelijk dat Opstelten en Teeven de Tweede Kamer verkeerd hadden ingelicht.Waarna minister en staatssecretaris, die allebei behoren tot de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, beslisten ontslag te nemen. "Ik geloof dat ik niet verder geloofwaardig kan opereren", aldus Teeven, die nog altijd de deal bleef verdedigen. De informatie had "al eerder ontsloten kunnen worden", aldus Opstelten.Over de affaire wordt dinsdag in de Tweede Kamer gedebatteerd. Opstelten kwam recent ook onder vuur omdat hij niet heel overtuigend vragen had beantwoord over het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines, de MH17.Het ontslag valt een week voor regionale verkiezingen.(RR)