Nederland moet de nabestaanden die het proces in gang zetten een schadevergoeding betalen. Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic, respectievelijk tolk en elektricien bij het Nederlands bataljon Dutchbat, daagden Nederland voor de rechter omdat hun familieleden werden overgedragen aan de Bosnische Serviërs. De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic hebben hen vervolgens vermoord.

Getuige

Volgens het hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden. Ze behoorden tot de laatsten van 5.000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht. Zij vroegen Dutchbat om hulp, maar die konden of wilden niets doen.

Met hun 600 waren ze in de minderheid tegen de beter bewapende Bosnische Serviërs. Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof.

Moed

Advocaat Liesbeth Zegveld prees de moed van het hof. 'Juridisch hadden we een ijzersterke zaak, maar politiek gezien ligt dit heel gevoelig.' Ze stelde erg gelukkig te zijn met de uitspraak. 'Het sterkt mijn vertrouwen dat dit soort procedures in Nederland kunnen worden gevoerd.'

Het ministerie van Defensie is verrast door de uitspraak. 'Bij de eerdere behandeling voor de rechter zijn wij nog in het gelijk gesteld.' Toen was het oordeel dat enkel de Verenigde Naties (VN) verantwoordelijk konden worden gehouden, aangezien Dutchbat onder VN-mandaat in Bosnië was. Defensie wil het vonnis eerst goed bestuderen en dan bekijken of er vervolgstappen komen.

Moeders van Srebrenica

Volgens Axel Hagedorn, advocaat van de Moeders van Srebrenica, kan de uitspraak positief uitpakken voor nabestaanden van andere mensen die van de compound van Dutchbat zijn gestuurd en daarna vermoord.

Momenteel staat generaal Ratko Mladic terecht bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag voor onder andere de massamoord in Srebrenica. (Belga/SD)

Nederland moet de nabestaanden die het proces in gang zetten een schadevergoeding betalen. Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic, respectievelijk tolk en elektricien bij het Nederlands bataljon Dutchbat, daagden Nederland voor de rechter omdat hun familieleden werden overgedragen aan de Bosnische Serviërs. De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic hebben hen vervolgens vermoord. Getuige Volgens het hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden. Ze behoorden tot de laatsten van 5.000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht. Zij vroegen Dutchbat om hulp, maar die konden of wilden niets doen. Met hun 600 waren ze in de minderheid tegen de beter bewapende Bosnische Serviërs. Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof. Moed Advocaat Liesbeth Zegveld prees de moed van het hof. 'Juridisch hadden we een ijzersterke zaak, maar politiek gezien ligt dit heel gevoelig.' Ze stelde erg gelukkig te zijn met de uitspraak. 'Het sterkt mijn vertrouwen dat dit soort procedures in Nederland kunnen worden gevoerd.' Het ministerie van Defensie is verrast door de uitspraak. 'Bij de eerdere behandeling voor de rechter zijn wij nog in het gelijk gesteld.' Toen was het oordeel dat enkel de Verenigde Naties (VN) verantwoordelijk konden worden gehouden, aangezien Dutchbat onder VN-mandaat in Bosnië was. Defensie wil het vonnis eerst goed bestuderen en dan bekijken of er vervolgstappen komen. Moeders van Srebrenica Volgens Axel Hagedorn, advocaat van de Moeders van Srebrenica, kan de uitspraak positief uitpakken voor nabestaanden van andere mensen die van de compound van Dutchbat zijn gestuurd en daarna vermoord. Momenteel staat generaal Ratko Mladic terecht bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag voor onder andere de massamoord in Srebrenica. (Belga/SD)