Het Nederlandse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslims in Srebrenica. Het land moet de slachtoffers ook schadeloos stellen. Dat oordeel is een bevestiging van een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

De vredesmissie in Bosnië stond weliswaar onder commando van de Verenigde Naties, maar volgens het internationaal recht kan ook Nederland aansprakelijk worden gesteld voor de handelswijze van de troepen. De rechter was van oordeel dat Nederland toen 'effectieve controle' had over hun optreden.

De rechtszaak werd aangespannen door de tolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de elektricien Rizo Mustafic, die beiden voor het Nederlandse infanteriebataljon Dutchbat werkten tijdens de oorlog in Bosnië. Zij behoorden tot de duizenden Bosnische moslims die toen bescherming zochten op de VN-basis.

Op het ogenblik dat de Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladic de stad Srebrenica binnenvielen, werden de moslims door de Nederlanders weggestuurd. Daarop brachten de Bosnische Serviërs 7.5000 moslimmannen om in de grootste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. (YD)

Het Nederlandse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslims in Srebrenica. Het land moet de slachtoffers ook schadeloos stellen. Dat oordeel is een bevestiging van een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag.De vredesmissie in Bosnië stond weliswaar onder commando van de Verenigde Naties, maar volgens het internationaal recht kan ook Nederland aansprakelijk worden gesteld voor de handelswijze van de troepen. De rechter was van oordeel dat Nederland toen 'effectieve controle' had over hun optreden.De rechtszaak werd aangespannen door de tolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de elektricien Rizo Mustafic, die beiden voor het Nederlandse infanteriebataljon Dutchbat werkten tijdens de oorlog in Bosnië. Zij behoorden tot de duizenden Bosnische moslims die toen bescherming zochten op de VN-basis.Op het ogenblik dat de Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladic de stad Srebrenica binnenvielen, werden de moslims door de Nederlanders weggestuurd. Daarop brachten de Bosnische Serviërs 7.5000 moslimmannen om in de grootste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. (YD)