Nebraska eerste Republikeinse staat in 40 jaar die doodstraf afschaft

De parlementsleden van Nebraska in het Amerikaanse Midden-Westen hebben als 19de staat de doodstraf afgeschaft en zijn daarmee de eerste Republikeinse staat in 40 jaar die executies inruilen voor levenslange gevangenisstraffen.

Het deelstaatparlement van Nebraska keurde met 30 stemmen tegen 19 de afschaffing van de doodstraf goed, waarover de Republikeinse gouverneur Peter Ricketts zijn veto had uitgesproken. Het is de eerste keer in 40 jaar dat een Republikeinse staat daarin slaagt. Ook op 17 april en 20 mei hadden de parlementsleden dezelfde wet tevergeefs al goedgekeurd, die met terugwerkende kracht de doodstraffen omzet in levenslange celstraffen.

Eergisteren sprak gouverneur Pete Ricketts zijn veto nog uit. Dat had hij beloofd aan nabestaanden van slachtoffers. De doodstraf afschaffen zou volgens Ricketts betekenen dat ‘een verkeerde boodschap’ werd gestuurd naar de inwoners van Nebraska, ‘van wie een grote meerderheid de doodstraf steunt’.

Pete Ricketts (uiterst links)
Pete Ricketts (uiterst links)© EPA

‘Moord door de staat niet verheerlijken’

Dat was buiten de onafhankelijk zetelende Ernie Chambers gerekend, die als bedenker van de wet de vereiste 30 stemmen kon verzamelen om dat veto ongedaan te maken, maar niet zonder een twee uur durend woelig debat. ‘We moeten de maatschappij het voorbeeld tonen. Moord door de staat mag niet worden opgewaardeerd noch verheerlijkt. Nebraska moet in de geschiedenis treden, de goede kant van de geschiedenis’, pleitte hij.

Verschillende tegenstanders van de doodstraf wezen in het deelstaatparlement op ‘het risico om een onschuldige te doden’. Ze haalden daarbij cijfers van het Death Penalty Information Center aan. Volgens de non-profitorganisatie sprak het Amerikaanse gerecht sinds 1973 153 terdoodveroordeelden vrij.

‘Cruciaal beschermingsinstrument verloren’

Gouverneur Pete Ricketts kon zijn verontwaardiging na de goedkeuring van de wet niet verbergen. ‘Woorden volstaan niet om te zeggen hoe verbijsterd ik ben door het verlies van een instrument dat cruciaal is om de wet en de gezinnen van Nebraska te beschermen’, zei Ricketts misnoegd.

Het was hoe dan ook van 1997 geleden dat het Republikeinse Nebraska nog iemand ter dood veroordeeld had. De facto spreken 29 staten en het federale Washington D.C. al een tijdje de doodstraf niet meer uit door nieuwe wetgeving of omdat een gebrek aan dodelijke injectiemiddelen hen tot de invoering van een moratorium dwong. Texas, Missouri en Florida namen vorig jaar maar liefst 80 procent van alle executies op zich.

Antidoodstrafbetogers in 2001 in Terre Haute, Indiana.
Antidoodstrafbetogers in 2001 in Terre Haute, Indiana.© Reuters

Tien gevangenen ruilen hun plek in de dodengang nu in voor een levenslang verblijf achter de tralies. Een elfde terdoodveroordeelde overleed eergisteren aan de gevolgen van kanker na dertig jaar gevangenschap. De hoofdstad Washington niet meegeteld, is Nebraska zo de 19de van 50 staten die de doodstraf uit zijn strafwetboek schrapt.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content