De Griekse conservatieven van Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie) hebben van de president een mandaat gekregen om coalitiegesprekken op te starten. Partijleider Antonis Samaras krijgt daarvoor drie dagen de tijd.

"Ik zal proberen om een langetermijnregering van nationale eenheid te vormen", verklaarde Samaras.

Syriza, de alliantie van linkse, Eurosceptische partijen, zal niet mee in de regering stappen. "Wij zullen in de oppositie zijn", zei leider Alexis Tsipras van Syriza na afloop van een ontmoeting met Samaras. "En wij zullen tegenstanders blijven", voegde Tsipras daar aan toe.

Nea Dimokratia behaalde bij de Griekse parlementsverkiezingen van zondag 29,66 pct van de stemmen, goed voor 129 van de 300 zetels die het Griekse parlement telt. (Belga/TE)

De Griekse conservatieven van Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie) hebben van de president een mandaat gekregen om coalitiegesprekken op te starten. Partijleider Antonis Samaras krijgt daarvoor drie dagen de tijd. "Ik zal proberen om een langetermijnregering van nationale eenheid te vormen", verklaarde Samaras. Syriza, de alliantie van linkse, Eurosceptische partijen, zal niet mee in de regering stappen. "Wij zullen in de oppositie zijn", zei leider Alexis Tsipras van Syriza na afloop van een ontmoeting met Samaras. "En wij zullen tegenstanders blijven", voegde Tsipras daar aan toe.Nea Dimokratia behaalde bij de Griekse parlementsverkiezingen van zondag 29,66 pct van de stemmen, goed voor 129 van de 300 zetels die het Griekse parlement telt. (Belga/TE)